Onderhandelingsresultaat bereikt bij DB Cargo

Afgelopen donderdag hebben wij, ondanks de grote gevolgen van Covid-19, een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao bij DB Cargo. Het is toch gelukt om te komen tot een onderhandelingsresultaat met loonsverhoging. In deze nieuwsbrief lees je meer over het resultaat en kan je stemmen.

 Impact Covid-19 op cao onderhandelingen
Op 18 februari 2020 hebben partijen hun cao-voorstellen uitgewisseld en toegelicht. Daarna is er op 11 maart 2020 verder over onderhandeld. Vanwege Covid-19 hebben de cao onderhandelingen daarna stil gestaan, omdat cao partijen niet bij elkaar konden komen. Vakbonden hebben toen voor de zomer geprobeerd om verder te onderhandelen om toch tot een snel cao resultaat te komen. CNV Vakmensen heeft toen al aangegeven dat wij voorstander zijn van een korte klap op de cao, gezien de ontwikkelingen.

Het was destijds niet mogelijk tot overeenstemming te komen vanwege de financiële gevolgen van Covid-19 op de resultaten van DB Cargo als geheel. Na de zomer hebben vakbonden volgehouden. Dit heeft ertoe geleid dat cao partijen afgelopen donderdag weer aan tafel zijn gegaan. Uiteindelijk is het dan ook gelukt om tot een onderhandelingsresultaat te komen.

Onderhandelingsresultaat
In het onderhandelingsresultaat wordt het volgende afgesproken:

  • De cao heeft een looptijd van 1 april 2020 tot en met 31 maart 2021.
  • De lonen worden per 1 april 2020 met 0.9% verhoogd en per 1 oktober 2020 nog een keer met 0.9%
  • De decemberuitkering wordt met terugwerkende kracht van 01.01.2020 verhoogd met 0.25% en zal daarbij uitkomen op 5.5% van het maandinkomen van de medewerker.

In de bijlage heb ik het onderhandelingsresultaat van DB Cargo, CNV Vakmensen en FNV toegevoegd.

Maximaal haalbare resultaat
Gezien de omstandigheden was dit het maximaal haalbare resultaat om tot een resultaat te komen. En in het licht van deze omstandigheden is CNV Vakmensen positief dat het toch gelukt is om tot dit resultaat te komen. Nu is het woord aan de leden.

Wat vind jij? Breng je stem uit?
Nu is het woord aan jou. Wat vind jij van het resultaat? Wil je dat deze afspraken worden omgezet in de cao, laat dan je stem horen via: https://q.crowdtech.com/x42eVqT-X0uDRe50_VBCWg Stemmen kan tot en met 25 oktober.

Geen ledenvergadering, wel vragen?
Normaal houdt CNV Vakmensen altijd een ledenvergadering om leden voor te lichten over het resultaat en alle vragen te beantwoorden. Door Covid-19 is een ledenvergadering nu niet mogelijk. Wil je toch een toelichting of je vraag stellen? Schroom dan niet om contact met een van ons op te nemen.

Bela Hlavaj, kaderlid CNV Vakmensen
Henk Kruithof, kaderlid CNV Vakmensen
Sanne van der Meulen, bestuurder CNV Vakmensen
E: s.vandermeulen@cnvvakmensen.nl
M: 06 22 39 29 64

Downloads