NS en ziekteverzuim

De laatste tijd bereiken ons veel geluiden over gesprekken met leidinggevenden over ziekteverzuim. Tijd voor CNV Vakmensen om bij NS aan de bel te trekken.
Signalen van leden over hun ervaringen met gesprekken over ziekteverzuim
Van verschillende kanten kregen of onze vakbondsvertrouwenspersonen of onze individuele belangenbehartigers geluiden dat in gesprekken met hun leidinggevende ziekteverzuim aan de orde komt. Als dat om recent ziekteverzuim is, kan een leidinggevende daar het gesprek met je over voeren.

Echter, het is niet de bedoeling dat gesprek in beschuldigende zin te voeren, maar uit belangstelling en empathie. Helaas wordt het gesprek vaak ingestoken met als boodschap: Weet jij hoeveel geld jij NS kost?
Maar wat nog zorgwekkender is, is dat CNV-leden ook worden aangesproken op ziekteverzuim dat al langer geleden is, soms wel meer dan 20 jaar geleden. Als je sinds die tijd hersteld bent van een ernstige ziekte of een hartaanval, is het erg confronterend om dan ook het gesprek te moeten aangaan hoeveel geld jij NS hebt gekost.

Als dit incidenten zijn, wordt het door onze vakbondsvertrouwenspersoon of individueel belangenbehartiger, met de desbetreffende leidinggevende opgelost. Helaas lijkt er meer aan de hand. Als onderhandelaar kreeg ik van verschillende kanten dit signaal. En dan lijkt het of dit gestuurd is. Iemand binnen NS heeft kennelijk leidinggevenden (teamleiders en managers) de opdracht gegeven om over ziekteverzuim te praten omdat dit NS veel geld kost. De manier waarop dit gebeurt, is wat ons betreft niet acceptabel. Het is te gek van woorden dat, als je 20 jaar niet ziek meer bent geweest na herstel van een ernstige ziekte, je hier door NS over kosten wordt aangesproken.

NS is door CNV Vakmensen hierop aangesproken en belooft beterschap
Omdat ik veel signalen kreeg, heb ik het collectief (dus voor iedereen) opgepakt. CNV Vakmensen heeft NS laten weten dat dit niet kan, en dat dit op zijn minst niet empathisch is. Een goede werkgever voert dit soort gesprekken niet op deze manier. NS heeft toegezegd haar management te laten weten dat dit niet kan. De betrokken leden is dit verteld. Ook zal NS het nader onderzoeken. Wij zullen dit in ieder geval blijven monitoren en NS erop blijven aanspreken. Mocht jij onverhoopt signalen krijgen of zelf iets dergelijks meemaken, laat het dan weten via cnvinfo@cnv.nl of via onze vakbondsvertrouwenspersonen.

Gesprek over inzetbaarheid
We hebben ook vernomen dat er bij huidig ziekteverzuim gesprekken over inzetbaarheid plaatsvinden. Ook daarbij is het de bedoeling dat die gesprekken empathisch en met oog voor jouw inzetbaarheid plaatsvinden. Daarbij kan gevraagd worden wat je doet om inzetbaar te blijven en hoe NS jou daarbij kan helpen. Ook dan kunnen vakbondsvertrouwenspersonen jou bijstaan. Ook hier is het niet de bedoeling dat het over de kosten van NS gaat, maar over hoe jij inzetbaar kan blijven. Ziekteverzuim kan dan een gesprekspunt zijn, maar niet het hoofdpunt van het gesprek.

CNV Vakmensen
Ike Wiersinga
E i.wiersinga@cnvvakmensen.nl
M 06 23 500 986