Cao-resultaat voor werknemers ProRail

Na 8 onderhandelingsrondes hebben de bonden en ProRail een cao-onderhandelingsresultaat bereikt. De cao kent een looptijd van 1 jaar en de loonsverhoging in die periode is minimaal 4,2%. Daarnaast zijn er o.a afspraken gemaakt over het aflossen van studieschulden, een studieafspraak over aanvullende maatregelen bij een PTSS, maatwerkafspraken voor rouw en mantelzorg en de verankering van inclusiviteit in de cao. CNV is verheugd dat na lang onderhandelen de ProRail medewerkers zicht hebben op een nieuwe cao. De vakbondsleden kunnen binnenkort hun mening geven over het onderhandelingsresultaat en pas dan weten we of de cao definitief is of niet.

Loonontwikkeling en looptijd

In het onderhandelingsresultaat is de afspraak gemaakt dat de cao een looptijd kent van één jaar. In deze periode gaan de lonen als volgt omhoog:

  • * + 4,2% per 1 juli 2024 met een ondergrens van 260 bruto per maand (voor een fulltimer)
  • * + 800 euro bruto éénmalig (voor een fulltimer)

De vergoedingen voor het werken op onregelmatige tijden gaan per 1 juli 2024 omhoog met 5%. De ondergrens van €260 bruto per maand heeft als effect dat de brutolonen tot circa €6100 er procentueel meer op vooruitgaan dan 4,2%.

Mentorschap, fiets leasen en studieschuld aflossen

In de cao is ook een aantal nieuwe afspraken gemaakt. Via mentorschap kan de kennis van oudere werknemers worden overgedragen op nieuwe medewerkers. Op deze manier kunnen we borgen dat kennis niet verloren gaat bij ProRail. Werknemers kunnen tegen gunstige voorwaarden een fiets leasen. Werknemers met een studieschuld kunnen hun Individueel Keuze Budget (IKB) gebruiken om tijdens hun dienstverband bij ProRail maximaal €1500 af te lossen.

Meer aandacht voor PTSS

Als gevolg van bepaalde werkzaamheden bij ProRail kan een werknemer te maken krijgen met een Posttraumatisch stress-stoornis (PTSS). Naast dat PTSS financiële gevolgen kan hebben, grijpt het ook vaak in op het privéleven van de medewerker. Partijen hebben afgesproken onderzoek te doen naar deze gevolgen, wat deze voor de medewerker kunnen betekenen en de wijze waarop ProRail de medewerker hierbij kan ondersteunen.

In de volgende nieuwsbrief ontvang je het volledige cao-onderhandelingsresultaat. Je kan dan ook je mening geven en stemmen over het onderhandelingsresultaat.
Volg ons ook op de cao-pagina waar je alle nieuwsbrieven aantreft en vragen kunt stellen. Ga naar de cao-pagina: Cao ProRail | CNV 

Jerry Piqué, onderhandelaar
M 06 5160 2052
j.pique@cnv.nl