Cao ProRail is nog niet definitief

Afgelopen donderdag 19 september hebben de de bonden in een overleg met de directie van ProRail gesproken over de de stemming over het cao-onderhandelingsresultaat. Het CNV en de VHS leden hebben in meerderheid ingestemd met het resultaat. De leden van de FNV hebben dit afgewezen.

Reactie ProRail

ProRail was teleurgesteld dat niet alle 3 bonden ingestemd hebben met het cao-onderhandelingsresultaat. Als partijen hebben na deze mededelingen ook nog even stilgestaan bij het cao-proces en de afspraken die daaruit zijn voortgevloeid. De daadwerkelijke evaluatie zal nog volgen. Maar eerst lag de vraag op tafel "hoe nu verder?". ProRail gaf aan dat het hun wens is om met alle partijen een akkoord te sluiten; dat is namelijk goed voor het draagvlak van de cao in de organisatie. Overigens is een cao al rechtsgeldig als een werkgever met één bond een cao overeenkomt.

Reactie CNV

Het CNV vindt het ook  jammer dat de FNV het bod heeft afgewezen. Nu de werkgever besloten heeft om hierover weer in gesprek te gaan, wordt de rol van het CNV aan de onderhandelingstafel anders. Onze leden hebben in ruime meerderheid ingestemd met de cao en aan ProRail hebben we de mededeling gedaan dat het CNV nu niet aan zet is. Wij zullen er op toezien dat, mochten er naar aanleiding van de (nieuwe) voorstellen van de FNV, wijzigingen worden doorgevoerd die geen recht meer doen aan het resultaat waarmee het CNV heeft ingestemd, het ons vrij staat om opnieuw met onze leden in overleg te treden om nieuwe cao-voorstellen te formuleren. Het mantra van de werkgever is momenteel: "de koek is op, maar kan wel anders worden verdeeld". Dit stelt ons niet gerust. Uiteraard zullen wij altijd instemmen met een verbeterd akkoord.

Het vervolg

Op 2 oktober is er een cao-overleg, waarbij alle bonden zijn uitgenodigd. Voorafgaande aan het overleg zullen we als bonden onze  strategie bepalen. De rol van het CNV aan tafel is duidelijk. De FNV is aan zet en wij zullen er voor waken dat de gemaakte afspraken overeind blijven staan. 

De cao online

Je kan het hele cao-traject ook online volgen. Reageer of stel je vragen en blijf zo altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao. Ga hier naar de cao-pagina

Wij houden jullie op de hoogte!

Jerry Piqué
bestuurder CNV
M: 06 51 60 20 52
E: j.pique@cnv.nl