cao DB Cargo: stand van zaken na het 5e overleg

Tot en met 2 juli hebben jullie gestemd over het integrale cao bod van DB Cargo. De uitslag is dat een ruime meerderheid tegen het voorstel is met als gevolg dat er geen mandaat is voor verdere onderhandelingen over dit bod. Een cao-akkoord is daarmee uitgesloten. Toch hebben we besloten de handdoek niet in de ring te gooien. In deze nieuwsbrief leggen we die beslissing uit.

Geen mandaat

Omdat een ruime meerderheid van de stemmen (74%) tegen het integrale bod is, hebben we als onderhandelingsdelegatie geconcludeerd dat wij niet verder kunnen onderhandelen over dit bod van DB Cargo. Het gevolg is dat het niet reëel is dat we tot een cao-akkoord kunnen komen. De uitslag van de enquête en de daaraan verbonden conclusie hebben we op 5 juli uitgebreid besproken met DB Cargo. Jullie werkgever heeft in reactie daarop toegelicht waarom zij het integrale bod hebben gedaan en waarom zij daar toch aan vast willen houden.

Wel afspraken gemaakt

Omdat jullie werkgever ons aan de hand van actuele gegevens heeft uitgelegd waarom zij aan het bod vast willen houden, hebben we besloten ze de mogelijkheid te bieden dat goed uit te leggen aan zowel de kaderleden van CNV als aan alle medewerkers zodat jullie zelf kunnen beoordelen of we alsnog naar een resultaat kunnen werken. We hebben daarom het volgende afgesproken:

  • eind juli gaan afgevaardigden van de board en de kaderleden van de vakbonden met elkaar in gesprek over de financieel-economische situatie van ons bedrijf en het integrale bod dat is gedaan in het kader van de CAO-  onderhandelingen;
  • in september gaan afgevaardigden van de board het land in om de financieel-economische situatie toe te lichten. Hiernaast is er gelegenheid om het integrale bod en eventuele vragen over het bod te bespreken. Een afvaardiging van de vakbond zal ook naar de bijeenkomsten komen;
  • eind september hebben we het volgende CAO-overleg gepland, waarin we bespreken hoe we verder gaan. 

Duidelijke opdracht meegegeven

Om verder te kunnen gaan is het wat CNV betreft noodzakelijk dat DB Cargo het voorstel met betrekking tot de aanpassing van de ontziemaatregelen heroverweegt, met name op het punt van de nachtdiensten. Uit de enquête blijkt namelijk dat jullie daar de grootste zorgen bij hebben. Daarnaast hebben wij er op aangedrongen dat een eventuele pilot met betrekking tot artikel 41 en 43 duidelijk omschreven moet zijn omdat we daar anders onmogelijk ja tegen kunnen zeggen. Jullie werkgever heeft aangegeven daar serieus naar te willen kijken.

Vervolg

Zoals uit de gemaakte afspraken volgt, wordt het vervolg over de vakantie heen getild. Dit heeft niet de voorkeur van de vakbonden, maar het is wel begrijpelijk. We komen in september weer bij elkaar om verder te spreken over de mogelijkheid om tot een resultaat te komen. Mocht je in de tussentijd vragen of opmerkingen hebben, dan kun je uiteraard contact opnemen met mij of een van de leden van de onderhandelingsdelegatie. 

Edwin Meijer
bestuurder CNV

T. 06-23065395 (ook Whatsapp)
E. e.meijer@cnv.nl  




Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error