Intrekken van vakantie bij DB Cargo

Het is een roerige tijd in verband met corona, ook bij DB Cargo. Dat heeft consequenties voor de cao onderhandelingen, die zijn voorlopig opgeschort. Daarnaast krijgt CNV Vakmensen veel vragen van medewerkers over het intrekken van vakantie verlof. In deze nieuwsbrief meer over beide zaken.

Intrekken vakantie
Afgelopen week heb ik veel vragen van medewerkers gekregen rondom het intrekken van vakantiedagen. DB Cargo heeft vorige week aan medewerkers laten weten dat goedgekeurd en reeds ingepland verlof moet worden genoten. CNV Vakmensen is het hier niet mee eens. Vorige week is er telefonisch overleg geweest met DB Cargo hierover. Echter, dit heeft niet geleid tot overeenstemming over dit onderwerp.

Volgens CNV Vakmensen kan je als werknemer je vakantiedagen, ook als die reeds goedgekeurd zijn, intrekken. Een werkgever kan deze intrekking alleen weigeren als er sprake is van gewichtige redenen. Volgens CNV is er bij DB Cargo op dit moment geen sprake van gewichtige redenen. Dus zou intrekken van vakantiedagen mogelijk moeten zijn.

Wat nu?
Zoals gezegd heeft overleg hierover met DB Cargo tot geen resultaat geleid. Mocht je de komende periode verlof hebben gepland en deze dagen willen intrekken omdat je vakantie niet door kan gaan, dan adviseer ik je om je schriftelijk (dat kan ook per e-mail) tot jouw leidinggevende te wenden met het verzoek tot intrekking.

Zodra je een schriftelijke afwijzing hebt ontvangen van jouw leidinggevende, dan adviseer ik je om dit aan mij te laten weten. Wij kunnen dan de voorbereidingen gaan treffen voor de nodige maatregelen. In het uiterste geval zal een rechter dan moeten beoordelen of er sprake is van gewichtige redenen. Uiteraard hopen wij dat het niet zover hoeft te komen.

Cao Onderhandelingen opgeschort
In verband met Corona zijn de onderhandelingen over de cao opgeschort. Op 24 maart stond een onderhandelingsdag gepland en die is niet doorgegaan. Ook ziet het er naar uit dat de onderhandelingsdag op 17 april niet door kan gaan. Zodra de onderhandelingen wel weer verder kunnen gaan, zal ik jullie hierover berichten.

Vragen en/of opmerkingen?
Heb je vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Sanne van der Meulen
E: s.vandermeulen@cnvvakmensen.nl