Cao-onderhandelingen VT

Op dinsdag 25 augustus hebben CNV en Nautilus eindelijk een eerste gesprek kunnen voeren met de werkgever over de cao. Via deze communicatie praten we je graag bij.
Voorjaar
Normaal gesproken houden wij in het voorjaar ledenvergaderingen om met u de voorstellen voor de nieuwe cao vast te stellen. Voorafgaande aan de ledenvergaderingen proberen wij eerst van de werkgever te horen wat de ontwikkelingen zijn geweest bij VT, zodat dit kan worden meegenomen in de ledenvergaderingen. Het gesprek met de werkgever stond gepland op 3 maart, maar werd door de werkgever afgezegd. Nadien kregen wij te maken met de lockdown in verband met Covid-19.

Covid-19
In april hebben wij de werkgever laten weten dat wij in verband met Covid-19 graag op een later moment het gesprek willen aangaan over de cao. Wij hebben tevens gevraagd om ons te informeren over de situatie bij VT. Dit laatste is helaas niet gebeurd.

Cao
De cao is door geen van de partijen opgezegd. Dit betekent concreet dat de cao met een jaar is verlengd, zonder wijzigingen. Dus alleen toekenning van de prijscompensatie.

Gesprek
Op 25 augustus hebben wij eindelijk met de werkgever kunnen spreken. In het gesprek zijn een aantal zaken aan de orde geweest, namelijk de situatie VT, cao en cao-traject.

Situatie VT
VT geeft aan dat ondanks Covid-19 de tankvaart sector geen grote neergang heeft gekend, zoals in sommige ander segmenten. De VT groep heeft een grote overname gedaan, namelijk Boluda Tankers (Panama en Spanje). Deze overname heeft geen (positieve of negatieve) invloed op VT Personeel Services.

Cao
De cao 2019-2020, staat tot nu toe nog steeds niet op papier en wij hebben aangedrongen op een verwerking van de resultatenlijst in de cao op korte termijn, immers dat cao zou eigenlijk al zijn geëindigd. De werkgever heeft toegezegd dat hij hiervoor zorg zal dragen.

Arbeidsmarkttoeslag
Gevraagd naar de arbeidstoeslag zegt de werkgever dat deze voorlopig gehandhaafd blijft, hoewel men de verwachte positieve werking ervan niet ziet (geen toeloop van werknemers).

Cao-traject
Zoals aangegeven, is de cao door geen van de cao-partijen opgezegd. De cao is dus ongewijzigd verlengd met 1 jaar. Desondanks hebben wij aangegeven dat wij - na met de leden over te hebben gevoerd – toch graag inhoudelijk over de cao willen praten en eventueel deze willen aanpassen.

Hoe gaan wij verder
De cao loopt dus door tot juni 2021. Graag zouden wij ledenvergaderingen houden om te horen waar jullie tegen aanlopen op het gebied van werk en inkomen, waar we ons tussentijds hard voor moeten maken en hoe we het volgende cao-traject moeten insteken. Gezien het feit dat nog steeds beperkingen worden opgelegd door de overheid zouden wij de ledenvergaderingen via Microsoft TEAMS willen houden.

Graag horen wij of hier bij jou behoefte aan is. In dat geval kunnen we een digitale bijeenkomst organiseren. Wil je toch liever een fysieke bijeenkomst laat het ons weten, dan gaan wij kijken hoe wij dit kunnen faciliteren.

Tjeerd Orie
Bestuurder/onderhandelaar CNV Vakmensen
E. t.orie@cnvvakmensen.nl