Vakbondsleden aan zet: cao ThyssenKrupp Veerhaven verlengd!

Na vijf gesprekken hebben CNV Vakmensen en Nautilus International een cao-resultaat met jullie werkgever ThyssenKrupp Veerhaven bereikt. Dit resultaat willen we toelichten in twee digitale ledenvergaderingen: op 8 en 22 oktober. Aansluitend hebben de vakbondsleden tot 25 oktober de tijd om hun oordeel te geven. Als de vakbondsleden instemmen met het resultaat is de cao met een jaar verlengd.
In juli jongstleden zijn de bonden door jullie werkgever geïnformeerd over de ongunstige bedrijfseconomische situatie van ThyssenKrupp en Veerhaven. Op 6 augustus heeft de werkgever op ons verzoek aangegeven, welk bedrag aan bezuiniging bij Veerhaven bereikt moet worden. Vervolgens hebben we op 3 en op 24 september gesproken, in dit laatste gesprek is dit resultaat bereikt wat we graag aan jullie toelichten.

Achtergrond vakbonden
Toen ons begin juli duidelijk werd dat ThyssenKrupp in zwaar weer verkeert, hebben we steeds het belang van een verlengde ongewijzigde cao in deze roerige tijden benadrukt. Zo blijft er op het arbeidsvoorwaardelijke vlak in ieder geval rust. Jullie werkgever zou ons op 3 september uitsluitsel geven, maar heeft dat pas op 24 september gedaan. Op 24 september gaf de werkgever aan, de cao niet op te zeggen mits de vakbondsleden instemmen met zijn aanpassingsvoorstel. Dan wordt de huidige cao met één jaar verlengd. Indien niet wordt ingestemd, is de cao formeel opgezegd en zal er een cao-onderhandelingstraject moeten worden opgestart.

Cao-verlenging mits…
De werkgever is alleen bereid de cao te verlengen mits er geen loonsverhoging hoeft te worden betaald en er overeenstemming is over meer flexibiliteit in de roosters. Concreet betekent dit 0% loonsverbetering (dus ook geen APC) en de werkgever wil twee weken van het normale rooster flexibel kunnen roosteren. Jullie gaan daarbij dus niet meer dagen werken.

Werkgelegenheidsgarantie
Zoals jullie bekend is, staat in het protocol van de cao een werkgelegenheidsgarantie. Wij hebben aangegeven, dat de tekst van deze garantie aangepast moet worden, zodat het volume jaar op 2018/2019 moet worden gesteld in plaats van 2020.

Positief advies
Gezien de slechte economische situatie van het bedrijf leggen we dit cao-resultaat toch met een positief advies aan jullie voor. Jullie treffen het volledige cao-resultaat hierbij aan.

Vergaderingen
De ledenbijeenkomsten zullen informatief van karakter zijn, er wordt dus niet in de vergadering gestemd. Dat kan achteraf schriftelijk per mail. Verder zullen de vergaderingen via MS Teams worden gehouden, vanwege de huidige COVID-maatregelen. Er is dus geen fysieke bijeenkomst. De vergaderingen worden gehouden op:
  • Donderdag 8 oktober, van 14:00 tot 16:00 uur en op
  • Donderdag 22 oktober, van 14:00 tot 16:00 uur
Aanmelden voor de ledenvergadering kan hier tot en met de woensdag voorafgaand aan de betreffende vergadering (woensdag 7 oktober en woensdag 21 oktober). U ontvangt dan een e-mail met de link om deel te nemen.

Vakbondsleden kunnen hier hun stem uitbrengen tot 25 oktober 2020. U kunt hiermee dus wachten tot na de vergaderingen.

Degene die deze nieuwsbrief per post ontvangen kunnen naar de website gaan https://www.cnvvakmensen.nl/caos/rijn-en-binnenvaart/cao-thyssenkrupp-veerhaven. Onderin staat deze nieuwsbrief.

Adviesaanvraag bij OR
Het voorstel van werknemers om te varen met 6 bemanningsleden en met 6 bakken is door de werkgever in een adviesaanvraag bij de ondernemingsraad neergelegd. Dit staat los staat van de cao, daarin staat immers dat de bemanningssterkte de hiervoor geldende wetgeving volgt. Bonden hebben wel bedenkingen geuit, maar desondanks is de adviesaanvraag ingediend bij de OR en daarmee is het voorlopig verder niet aan de bonden. Wij vertrouwen erop jullie hiermee naar behoren te hebben geïnformeerd. Mochten er vragen en/of opmerkingen zijn, neem dan gerust contact met ons op via het vertrouwde mailadres en we hopen jullie te kunnen begroeten op een van beide vergaderingen.

mede namens Paola de Sido, cao-commissie CNV Vakmensen,
Nancy Abelskamp, Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen n.abelskamp@cnvvakmensen.nl.

Downloads