Overleg vakbonden en directie ThyssenKrupp

Elk kwartaal vindt er een overleg plaats tussen directie en vakbondsbestuurders. Dit is conform de afspraak van de cao-besprekingen. In deze nieuwsbrief geven we een update van de stand van zaken.

Geen fusie tussen Tata en Thyssenkrupp
We hebben allen in de media kunnen volgen dat de fusie tussen Tata steel en TK niet door is gegaan vanwege het verbod van de Europese Commissie. Wij hebben de directie gevraagd wat dit betekent voor het personeel in Nederland, meer specifiek voor de werknemers bij TKV. De directie heeft de geruststelling gegeven dat er geen personele wijzigingen ophanden zijn met deze ontwikkeling. Mocht dat wel het geval zijn dan worden de vakbonden meteen geïnformeerd. 

Werkgroep duurzame inzetbaarheid
Maandag 24 juni is de aftrap gegeven voor de Werkgroep duurzame inzetbaarheid. Cao-partijen hebben een afgevaardigde in deze werkgroep geplaatst. Jan de Rover heeft zitting hierin vanuit Nautilus en Chantal Baart vanuit CNV Vakmensen. De gesprekken zijn begonnen en de kaders zijn gegeven in de cao-onderhandelingen. We zullen op de hoogte worden gehouden. Uiterlijk 31 december dit jaar worden de resultaten gepresenteerd aan de cao-partijen. 

Sfeer op de werkvloer sinds februari
Sinds februari is de intimidatie-kwestie aanhangig gemaakt bij het Internationaal Comité. Hierover is eerder informatie aan onze leden gezonden. Ook blijft het een agendapunt in het directie overleg. We hebben het afgelopen maandag kort besproken.

Tussentijds houdt CNV Vakmensen vinger aan de pols; wij hebben het Internationaal Comité gevraagd naar de stand van zaken. Men deelde ons mee dat er sinds onze gesprekken in februari veel achter de schermen gebeurt waar de werkvloer niet direct weet van heeft. Vooralsnog blijft dit vraagstuk “open” staan op de actiepuntenlijst van het Internationaal Comité. Op basis van interne procedures zal er een actieplan met verdere vervolgstappen uitgewerkt worden.

Sabine Maaßen als verantwoordelijke Chief Human Resort Officer (CHRO – directeur arbeidszaken) Thyssenkrupp Steel Europe zal hierin de leiding hebben. Haar acties zal zij met het Internationaal Comité afstemmen. Tevens is besloten dat de Europese Ondernemingsraad een ontmoeting zal organiseren met het de ondernemingsraad van Thyssenkrupp Veerhaven om zich langs deze weg over de actuele situatie te laten informeren. De hiervoor noodzakelijke afstemming voor een afspraak loopt.

Zodra er meer informatie is, wordt dit met onze leden gedeeld. Ook worden er sinds enige tijd toolboxmeetings met het managementteam op de boten gehouden Dit wordt als prettig ervaren en geeft enige ruimte om de directie op de hoogte te stellen van misstanden. Maak hier dan ook gebruik van als dat nodig is. 

Tussenfunctie schipper
TKV heeft in de cao-onderhandelingen een tussenfunctie 2e Stuurman en schipper ingebracht en opgenomen in het functiehuis. Deze tussenfuncties moeten nog formeel door de ondernemingsraad worden goedgekeurd. Dit is nog niet gebeurd.
Daarom heeft de OR een deskundige van CNV Vakmensen ingeschakeld om met het AWVN in gesprek te gaan of een en ander klopt. Zo lang daar geen akkoord op is, bestaan deze tussenfuncties nog niet.

Dit zijn de besproken onderwerpen in het overleg. Heb je nog vragen, neem dan contact met mij op, of met één van de kaderleden Roel Schellekens, Paola de Sido of Roland Löhnhardt.   

Fadua Toufik,
bestuurder CNV Vakmensen
E f.toufik@cnvvakmensen.nl 
M 06 1020 8590