Overleg vakbonden bij ThyssenKrupp Veerhaven

CNV Vakmensen en Nautilus zijn op donderdag 2 juli geïnformeerd over de stand van zaken binnen ThyssenKrupp Veerhaven, nadat er wat signalen van verontruste leden bij de bonden binnen waren gekomen over een brief van het bedrijf over het meedenken over bezuinigingen.
In de brief van 8 juni jongstleden, die de bonden inmiddels ook hebben gezien, wordt beklemtoond hoe slecht Thyssen Krupp er economisch voor staat. En hoeveel verlies er op dat moment wordt geleden. Werknemers van Thyssen Krupp Veerhaven wordt gevraagd mee te denken over een aantal bezuinigingsmaatregelen en/of een keuze te maken in voorgestelde bezuinigingsmaatregelen vóór 26 juni jongstleden.

Nautilus en CNV Vakmensen gaven in het gesprek op 2 juli aan voortaan graag vanaf het begin van een bezuinigingstraject betrokken te willen worden. Zeker als arbeidsvoorwaardelijke bezuinigingen worden voorgesteld aan werknemers. Dat kan niet eenzijdig door de werkgever worden gevraagd, zonder dat vakbonden hierbij worden betrokken.
De directie en MT-leden beklemtoonden het belang van een open communicatie en begrepen de urgentie om de bonden er bij te betrekken.

Gedurende de ochtend heeft de heer Decker uitvoerig stilgestaan bij de economische ontwikkelingen en het klimaat waarbinnen Thyssen Krupp Veerhaven in Nederland, Duitsland en wereldwijd moet opereren. Er is een duidelijk probleem in de staalindustrie, wat de recente Corona-pandemie sterk heeft vergroot. ThyssenKrupp Veerhaven verkeert in zwaar weer.

CNV Vakmensen en Nautilus juichen het toe dat ook het MT en de directie zijn verantwoordelijkheid neemt door persoonlijk mee te doen aan de bezuinigingsmaatregelen door een deel van het salaris/bonussen in te leveren. Er is echter nadrukkelijk aangegeven dat werknemers niet zomaar kan worden gevraagd arbeidsvoorwaardelijk te bezuinigen.

Voor nu hebben de bonden aangegeven eerst benieuwd te zijn naar welke ideeën er uberhaupt zijn binnengekomen? Er is toegezegd die op 8 juli met bonden (digitaal) en de ondernemingsraad te delen. Verder hopen we dat de aangevraagde NOW-ondersteuningsmaatregel van de overheid wordt toegekend en Thyssen Krupp Veerhaven daardoor even wat lucht krijgt.

Er is een vervolg-overleg gepland op 30 juli aanstaande om de situatie dan - en de eventueel door de werknemers ingediende voorstellen - te bespreken. De voorstellen die de CAO-afspraken raken worden besproken aan de CAO-tafel.

Pensioencontract
De bonden hebben verder begrepen dat werknemers op kantoor gevraagd is een nieuw pensioencontract te tekenen, wat samen met de ondernemingsraad is afgesproken. Indien gewenst kunt u zich vanzelfsprekend door ons laten adviseren hierover. 

Nancy Abelskamp
Bestuurder CNV Vakmensen
n.abelskamp@cnvvakmensen.nl
06 -51251159