Overleg bonden en directie ThyssenKrupp Veerhaven

Elk kwartaal vindt er overleg plaats tussen de ThyssenKrupp-directie en vakbondsbestuurders conform de afspraak uit cao-besprekingen. In deze nieuwsbrief geven we een update van de stand van zaken.

Communicatie in 2019
TkV had zich ten doel gesteld om in 2019 veel aandacht te besteden aan communicatie, zowel onderling op de werkvloer alsook tussen het managementteam en medewerkers. Er wordt regelmatig een nieuwsbrief uitgebracht die een nieuwe opzet heeft. Zo zijn directie alsook managementteamleden vaker aan boord voor toolboxmeetings. Volgens de werkgever wordt dit positief ervaren. Zo blijven de lijntjes kort en daadoor kun je de directie of een lid van het management meteen aanschieten.

Werkgroep duurzame inzetbaarheid
Maandag 24 juni is de aftrap gegeven voor de werkgroep duurzame inzetbaarheid. Intussen zijn er vier maanden verstreken en heeft er een periodiek medisch onderzoek plaatsgevonden in mei/juli. Daarnaast is er een workshop gezond koken aan boord aangeboden, maar ook aan de kantoorcollega’s; verder worden er workshops fysiotherapeut/haptonoom over kernkwaliteiten en feedback gegeven. Collega’s hebben reeds financieel advies ingewonnen conform cao-afspraken. Er zijn ook doelen gesteld per werknemer op het gebied van veiligheid en gezondheid: men kan hier individueel aan werken en hier is ook een individuele bonus aan gebonden.
Opleiding en ontwikkeling wordt gestimuleerd. Wanneer je een vraag hebt op het gebied van ontwikkeling en opleiding kun je een gesprek hebben met HR. Intern wordt telkens verwezen naar alle andere mogelijkheden die al worden aangeboden door werkgever.
Uiterlijk 31 december dit jaar worden de resultaten gepresenteerd aan cao-partijen.

Sfeer op de werkvloer sinds februari
We hebben vastgesteld dat er op dit moment geen klachten binnenkomen bij de vakbonden. En wanneer dat wel het geval zou zijn, dan zou de directie daar meteen op inspringen. Dit, omdat TkV als doel heeft niet over elkaar te praten maar met elkaar. 
Het internationale comité is aanwezig geweest bij een or-vergadering om aan te geven dat dit onderwerp niet van tafel is, maar voor wat betreft de ingediende klachten, dit wel gezien wordt als afgehandeld.
ThyssenKrupp Internationaal reorganiseert en daar zitten financiële gevolgen aan voor ThyssenKrupp. Er is nog geen direct gevolg voor Veerhaven, maar in andere landen worden er 6000 werknemers ontslagen zoals het er nu voor staat.

Dit zijn de besproken onderwerpen in het kwartaaloverleg. Heb je nog vragen, stuur mij dan een e-mail. Je kunt je ook wenden tot één van deze kaderleden: Roel Schellekens, Paola de Sido of Roland Löhnhardt.

Fadua Toufik,
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 10 20 85 90
E: f.toufik@cnvvakmensen.nl