Alsnog cao-resultaat bij thyssenkrupp Veerhaven

Werkgever thyssenkrupp Veerhaven is alsnog gedeeltelijk tegemoet gekomen aan de oproep van vakbondsleden. De twee heikele punten, waardoor het onderhandelingsresultaat eerder naar de prullenbak werd verwezen, zijn nu verbeterd. Te weten: de ingangsdatum van de extra loontrede en het inleveren van ouderendagen. De kaderleden van de bonden in de cao-commissie hebben nu de gezamenlijke conclusie getrokken het resultaat positief voor te leggen aan de leden. Op 10 februari kunnen de vakbondsleden in een digitale vergadering hun oordeel vellen.

Na een moeizaam cao-traject bij thyssenkrupp Veerhaven wezen de leden van CNV Vakmensen en Nautilus International, half december het bereikte cao-resultaat af. De hoofdredenen: de ingangsdatum van de extra loontrede en het inleveren van ouderendagen.

Loontrede

De leden wilden de extra loontrede (de tegemoetkoming voor de gemiste loonsverhoging in de vorige cao) eerder ontvangen dan pas in oktober 2022. Zeker als het loonbod (3% per 1 jan. 2022, APC + 0,25% per 1 jan. 2023 + APC + 0,25% per 1 jan. 2024) niet hoger is. De prijsstijgingen en daarmee de gestegen inflatie wakkerden de onrust over de dalende koopkracht onder de werknemers aan.

Ouderendagen

Het tweede heikele punt was dat er volgens de leden niet getornd mocht worden aan het aantal seniorendagen. Immers werknemers moeten allemaal  tot op latere leeftijd doorwerken en dat is niet vol te houden zonder maatregelen. Al jaren wordt er gepraat over een generatiepact, maar dat komt er steeds niet. Als de werkgever dan ook nog wil snijden in het aantal seniorendagen is langer doorwerken niet uitvoerbaar. En dat stak de vakbondsleden.
Dit leidde er toe dat de bonden vlak voor de kerst de werkgever hebben benaderd met het verzoek om toch nog met ons in gesprek te gaan over deze onderwerpen. Daar is de werkgever op in gegaan op donderdag 27 januari jl.

En er werd een doorbraak bereikt. Jullie werkgever heeft op de valreep water bij de wijn gedaan op de beide onderwerpen. Meer zat er niet in het vat. Dit uiterste resultaat is mede te danken aan de positieve input van jullie collega’s in de cao-commissie! De gezamenlijke cao-commissies van beide bonden concludeerden dat dit het maximale is wat bereikt kan worden.

De werkgever komt de bonden tegemoet op navolgende wijze

-De extra loontrede gaat in op 1 januari 2022 en wordt uitgekeerd per 1 juli. Concreet betekent dit dat de loontrede wordt toegekend aan de mensen die op 1 oktober 2021 al in hun eindtrede zaten (en op basis van hun beoordeling in aanmerking kwamen voor een loontredeverhoging).
-De regeling voor de ouderendagen blijft hetzelfde: dus vanaf 50 jaar zoals nu de cao is, inclusief de protocollaire afspraken;
In ruil voor deze tegemoetkoming wil de werkgever de werkgelegenheidsgarantie niet in de cao, zoals in december was overeengekomen, maar die blijft een protocollaire afspraak.

In de bijlage tref je de aangepaste cao-tekst aan.

Geef je oordeel!

Geef je oordeel op de gezamenlijke ledenvergadering op 10 februari van 11.30 tot 13.00 uur. Je kunt je aanmelden via secretariaat@cnvvakmensen.nl Dan ontvang je de link om in te kunnen loggen en deel te kunnen nemen via MS Teams.

Meepraten op cao-pagina

Heb je vragen of wil je reageren? Ga dan naar de cao-pagina

Nancy Abelskamp
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 25 11 59
E: n.abelskamp@cnvvakmensen.nl

Downloads