Update periodiek overleg met BAWPTNL

Vorige week heeft wederom een periodiek overleg plaatsgevonden tussen vakbonden en BAWPTNL. In deze nieuwsbrief informeren wij jullie hoe dit overleg is verlopen en wat de laatste stand van zaken is van verschillende onderwerpen.
Huidige en toekomstige situatie BAWPTNL
Allereerst heeft jullie CEO, Peter Waterman, de vakbonden geïnformeerd over de huidige situatie van BAWPTNL. Zo is besproken dat Damen en Purus momenteel de aandeelhouders zijn en dat Peter Waterman (op tijdelijke basis) de dagelijkse leiding heeft. Er wordt nog steeds gekeken naar hoe BAWPTNL er (financieel) voorstaat en wat de verwachtingen zijn voor een stabiele toekomst, namelijk gesprekken met verschillende gesprekspartners en belanghebbenden. Hoe kunnen de inkomsten verhoogd worden en tegelijkertijd de kosten verminderd? Hier zullen beslissingen in genomen moeten worden die soms hard en impopulair zijn, maar met als doel om te kunnen blijven varen, zoals in de concessie is afgesproken. Ondertussen gaat het werk gewoon door en vinden de vakbonden dat er aandacht moet blijven voor de werknemers en hun arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden.

Duurzamere vloot
Zoals jullie bekend, moet de vloot duurzamer worden. De verwachting is dat in de aankomende maanden dieselboten ingeruild kunnen worden voor de (aangepaste) elektrische boten. Als er behoefte en noodzaak is om in te varen, dan wordt hier rekening mee gehouden.

Naleving cao (raamtijden, maximale dienstlengtes, maximaal 2 dagdiensten achter elkaar)
Jullie CEO gaf aan dat hij een aantal keren toestemming aan de planning heeft gegeven om meer dan 2 dagdiensten achter elkaar te werken. Nu blijkt dat ook toestemming is gegeven voor meerdere soorten diensten op dezelfde dag door dezelfde persoon waardoor de maximale dienstlengte is overschreden. Vakbonden hebben daarop duidelijk aangegeven dat de cao dit niet toelaat, omdat wij hier geen afspraken over gemaakt hebben. Ondanks dat dit incidenteel kan voorkomen volgens jullie CEO, geeft de cao geen opening hiervoor. We blijven monitoren hoe vaak, voor wat en met welke reden jullie CEO uitzonderingen maakt op de cao, conform de afspraken met de vakbonden.

ZZP'ers
Dhr Waterman heeft nogmaals aangegeven dat de intentie is om het werk zoveel mogelijk te doen met personeel vast in dienst. Dat betekent dat gekeken gaat worden wat er voor nodig is om huidige ZZP'ers vast in dienst te laten treden en dat in de toekomst steeds minder ZZP'ers aan het werk zullen zijn.

Stichting PAWW
De aanmelding bij Stichting PAWW is zo goed als afgerond. Jullie zullen op jullie loonstrook een ingehouden premie zien die afgedragen wordt aan Stichting PAWW.

Functiewaarderingstraject
Tijdens de cao onderhandelingen is afgesproken dat BAWPTNL alle functies die onder de cao vallen beschrijft in een functieomschrijving en deze laat wegen en waarderen door een functiewaarderingsbureau. Dit traject is nog lopende en zal tijdens het volgende periodiek overleg wederom aan bod komen.

Fietsenstalling
Zoals jullie weten is het terrein inmiddels op de schop. Zodra de bestrating klaar is, zal de fietsenstalling geplaatst worden.

Fietsenplan
Hier is BAWPTNL nog mee bezig. Bij het volgende periodiek overleg verwachten de vakbonden meer vorderingen.

Bedrijfsfitnessregeling
Ondanks dat dit een bestaande cao afspraak is, is dit nog altijd niet opgepakt. Wij zijn hierover in gesprek met dhr Waterman. 

Werkgroep (roosters/werkdruk verlagende maatregelen, generatiepact, ORT en wachtdienstvergoeding)
Wegens de zomervakantie heeft dit tijdelijk stil gelegen. Als iedereen weer terug is van verlof, zal een start gemaakt worden. Verwachting is dat het eerste overleg in september en uiterlijk oktober plaatsvindt.

Kortom, er zijn veel agendapunten die helaas nog steeds niet zijn afgerond en dus bij het volgende periodiek overleg eind november weer op de agenda staan. Wij verwachten vorderingen van BAWPTNL, zeker omdat dit grotendeels cao afspraken zijn die wij gezamenlijk hebben gemaakt en waar de leden akkoord voor hebben gegeven. Het kan niet zo zijn dat een van de cao partijen eenzijdig afspraken wijzigt of annuleert. Wij verwachten dan ook dat jullie werkgever in overleg gaat met de vakbonden en de leden en dus werknemers van BAWPTNL serieus neemt. Het volgend periodiek overleg staat eind november gepland.

Heb je vragen, opmerkingen of zorgen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Meld het dan bij een van ons. De nieuwsbrieven kun je teruglezen op onze cao pagina Cao Aquabus | CNV Vakmensen - Stads- en streekvervoer | CNV Vakmensen.

Namens 

Wouter van Middelkoop en Rob Lakerveld (kaderleden CNV)
en
Diana Kraan
Vakbondsbestuurder CNV
T: 06-22389584
E: d.kraan@cnv.nl