Toch loonsverhoging voor Zorgvervoer en Taxi

De vakbonden CNV, FNV en de werkgeversorganisatie KNV hebben deze week een principeakkoord bereikt om de cao Zorgvervoer en Taxi te herstellen. Het belangrijkste resultaat is een loonstijging van 5% per 1 januari. De komende tijd willen we de arbeidsvoorwaarden en de aantrekkelijkheid van het chauffeursvak verbeteren.

In het akkoord staat:

  • Een loonstijging van 5% per 1 januari.
  • Onderzoek naar een reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer.
  • Acties om voor chauffeurs en de sector Zorgvervoer en Taxi een sterkere positie in de markt te krijgen. Dit is hard nodig, omdat de lonen onder druk staan door te lage aanbestedingen, vooral door overheden.
  • Een brede peiling van vakbonden CNV en FNV onder alle chauffeurs naar arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en loon.

Daarnaast is afgesproken dat er betere opleidingen komen voor taxi- en zorgchauffeurs. De belangrijkste punten die CNV en FNV met de werkgevers hebben afgesproken vind je in de bijlage.

Meer te verbeteren

Hoewel dit een belangrijke stap is, zijn er nog veel punten die beter moeten in de cao. Chauffeurs willen bijvoorbeeld betere roosters. Vooral in het zorgvervoer zien we dat chauffeurs niet alleen van A naar B rijden, maar ook kennis moeten hebben van zorgtaken. Ze werken met een grote diversiteit aan patiënten en leerlingen, maar krijgen niet altijd de tijd en training om dit goed te doen. De waardering voor het werk van chauffeurs en het grote maatschappelijke belang van hun rol moet daarom beter zichtbaar worden. En uiteraard is een loon waarvan je kunt rondkomen essentieel. Dit zijn zaken waar we aan gaan werken, maar dit kost tijd.

Een tussenstap

Het resultaat dat we nu hebben bereikt, is een eerste stap. De huidige cao zou tot 1 juli 2025 doorlopen zonder loonsverhoging. We verwachten dat we tot eind volgend jaar nodig hebben om, samen met de chauffeurs, betere arbeidsvoorwaarden en opleidingskwalificaties af te spreken.
Daarom hebben we nu alleen een loonsverhoging van 5% afgesproken en de cao verlengd tot 31 december 2025.

CNV en FNV adviseren hun leden om voor dit voorstel te stemmen.

Hoe verder?

Later vandaag krijgen alle CNV-leden per e-mail een stemformulier. Je kunt tot 25 oktober je stem uitbrengen via het digitale stemformulier. Kort daarna maken we de uitslag bekend.

Als de leden instemmen, gaan we samen met onze leden, kaderleden en de werkgevers aan de slag om de sector Zorgvervoer en Taxi verder te verbeteren. We willen daarbij zo veel mogelijk met twee bonden samen optrekken. Voor eind 2025 willen we een nieuwe cao afspreken.

Vragen?

Heb je vragen over het onderhandelingsakkoord? Volgende week maandag, dinsdag en woensdag kun je tijdens een online spreekuur je vragen stellen. De links naar deze spreekuren vind je in de e-mail, en ik vertel je dan graag meer over de onderhandelingen en het resultaat.

Het cao-spreekuur kun je bereiken via de volgende links:
Tot slot, dank aan de inzet van jullie collega's in de cao-commissie van vakbond CNV. Wil je ook meewerken aan het verbeteren van het werk: laat het weten. We zullen jullie goede ideeën nodig hebben komend jaar.


Met vriendelijke groet,

Erik Honkoop
Onderhandelaar/bestuurder Vakbond CNV
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnv.nl
 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht
 
Lid worden is zinvol. Vakbond CNV

Downloads