Start bespreking: één pauzeregeling voor medewerkers in de besloten busvervoer

Met de laatste cao onderhandelingen is de afspraak gemaakt om tot één pauzeregeling te komen. Graag informeren wij de leden over de recente ontwikkelingen hierover. De bespreking hierover met BVN is van start gegaan.

Kaders voor het onderzoek

Tot voor kort waren er drie aparte pauzeregelingen in gebruik. In de laatste cao onderhandeling is er besloten om er twee van te maken. De 5/6 regeling is toen vervangen door de regeling van de internationale lijndiensten. Vandaag, 1 juli 2024, is er een constructief overleg geweest met een delegatie vanuit BVN. Tijdens dit overleg hebben we het gehad over de definities en uitgangspunten. Het was een waardevolle gelegenheid om gezamenlijk tot een heldere en werkbare regeling te komen. Zowel delegatie van BVN als van de vakbonden hebben ingestemd met deze kaders. Woorden zoals pauze, diensttijd en onderbrekingen zijn in de cao verschillend, waardoor werkgevers bij gelegenheid deze anders toepassen bij de verloning dan de bedoeling is van de cao. Om dit te voorkomen moet er een eenduidige beschrijving komen. Belangrijkste voor nu is dat een pauze moet gaan over ‘daadwerkelijk genoten’ pauze. 

Belangrijk uitgangspunten zijn:

  • Pauze (minimaal 15 min.) alleen indien werkelijk genoten, anders is het arbeidstijd = betaald;
  • Één pauzestaffel bijvoorbeeld van het beroepsgoederenvervoer;
  • naleven wet- en regelgeving;
  • arbeidstijd = alle werkzaamheden voor de werkgever tijdens een dienst.

Belangrijk is dat duidelijk is dat je zoiets hebt als ‘rijtijden’ en ‘arbeidstijden’. Bij de rijden is de rijtijden wet van toepassing en bij de arbeidstijden is de arbeidstijdenwet van toepassing. Daar gelden andere criteria voor met betrekking tot wanneer je pauze ‘moet’ nemen. Hier lijken werkgevers niet altijd bedacht op te zijn. Daarom moet dit ook goed worden beschreven in de gewijzigde pauzeregeling. Pauze in mindering brengen bij gebroken diensten, waarbij de diensttijd over deze dag maximaal 8 uur is zou maximaal 30 minuten pauze aftrek moeten zijn volgens de vakbonden. Dat wil zeggen dan krijg je 7,5 uur betaald per gewerkte dienst. BVN wil bij diensten van 2 t/m 4,5 uur een pauze van 30 minuten (mits daadwerkelijk genoten) in mindering kunnen brengen op de te betalen arbeidstijd. Hier zal over moeten worden doorgepraat de volgende bespreking.

Hoe nu verder?

Op 3 september is het volgende overleg. Wij houden jullie op de hoogte. Na de zomer verwachten we een uitkomst te hebben welke wij mee nemen naar leden en de cao tafel.

Fadua Toufik
Bestuurder CNV
M 06 1020 8590
f.toufik@cnv.nl

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error