RVU-actie bij NS: wat is de positie van CNV?

Op woensdag 11 september voeren werknemers in het openbaar vervoer actie voor een betere én blijvende Regeling Vervroegd Uittreden (RVU). Ook bij NS komen werknemers in actie. Wat is de positie van vakbond CNV hierin?
Om te beginnen: vakbond CNV maakt zich al heel lang hard voor een blijvende én betere regeling voor werknemers met een zwaar beroep. De tijd dringt, want de huidige RVU loopt eind dit jaar af. Dan is er dus géén mogelijkheid meer om via de RVU eerder te kunnen stoppen met werken. De vakbonden vinden dit onacceptabel. Ook ná 2025 moeten werknemers met een zwaar beroep kunnen rekenen op een goede regeling. Helaas heeft het overleg met de werkgevers en vervolgens met het kabinet nog niets opgeleverd. 

Wat nu?

Collega-vakbond FNV heeft voor 11 september een actie georganiseerd en de leden opgeroepen in actie te komen. Het gaat om een staking in de vroege ochtend (van 4.00 tot 8.00 uur). Met de CNV-kadergroep heb ik deze week overleg gehad of we een zelfde actie organiseren voor CNV-leden. Daar hebben we op dit moment niet voor gekozen. Binnen de kadergroep was op dit moment te weinig draagvlak voor de timing.

Tegelijkertijd is er wel een belang om bij te dragen aan het opvoeren van de druk voor een nieuwe regeling. Daarom roept vakbond CNV je op om je aan te sluiten bij de actie van de FNV. Je kunt in dat geval als CNV-lid rekenen op een stakingsuitkering. Als je meedoet aan de staking, laat het mij dan even weten.

En hoe gaat het verder?

We blijven als CNV in gesprek met het kabinet en met politieke partijen over het belang van een nieuwe RVU. Komende tijd houd ik graag met jullie contact hierover. Laat me weten wat je vindt van deze kwestie en wat we als CNV volgens jou bij NS moeten doen, mocht deze actie niet leiden tot een nieuwe regeling tussen de landelijke sociale partners en regering.

Wil je bijdragen aan het vakbondswerk bij NS?

Wil je een actieve bijdrage leveren aan het vakbondswerk bij NS? Neem dan contact met me op!

Henk Jongsma
Onderhandelaar CNV
M: 06 22 38 30 73
E: h.jongsma@cnv.nl