Reactie op de Aangekondigde Maatregelen van KLM

KLM heeft gisteren een stevig pakket aan maatregelen aangekondigd om haar operationele en financiële positie te versterken. Deze maatregelen zijn noodzakelijk om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen, maar hebben ook mogelijke gevolgen voor het personeel. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste punten en de positie van CNV.

Overzicht van de maatregelen
KLM heeft een reeks maatregelen aangekondigd die gericht zijn op kostenbesparing en efficiëntieverbetering. Deze omvatten de volgende vijf speerpunten:

  1. Efficiënter werken: Verbeteren van productiviteit en kostenbesparing
  2. Operatie op orde: De operationele netwerkcapaciteit op orde brengen
  3. Heroverwegen van investeringen
  4. Meer geld verdienen: Vergroten van het verdienvermogen
  5. Heroverwegen van activiteiten die niet direct te maken hebben met vluchten

Zienswijze CNV
CNV begrijpt de noodzaak tot actie gezien de financiële halfjaarresultaten over 2024, maar maakt zich zorgen over de impact op de werknemers. CNV ziet KLM als een gemeenschap van werkenden en blijft vanuit dat perspectief ervoor pleiten dat KLM zich blijft positioneren als belangrijke speler voor de brede werkgelegenheid in de luchtvaart. Deze boodschap hebben wij gisteren bij KLM neergelegd en vervolgens aanvullende vragen gesteld. De vragen waren gericht op het concreet maken van de mogelijke uitkomsten en besluiten die KLM voornemens is te nemen binnen de genoemde vijf pijlers. Uit de beantwoording van onze vragen konden wij concluderen dat KLM nog geen concreet plan heeft  op een detailniveau wat onze leden graag zouden willen weten. Meer helderheid zal in de loop der tijd komen en zij zullen ons als vakbonden en de Ondernemingsraad daarvoor tijdig op de hoogte stellen. Tot die tijd zullen wij de situatie goed blijven monitoren en onze leden informeren als we meer horen.

Cao-onderhandelingen
De timing van dit nieuws is natuurlijk opvallend gezien de voorbereiding van de onderhandelingen die vanaf dit jaar al gepland staan. Wij weten dat dit soort scenario’s de werkgevers helpt bij hun cao-inzet. Dit signaal hebben wij meerdere keren ontvangen van leden na de boodschap van gisteren. Wij blijven realistisch en nemen het signaal van KLM serieus, we snappen dat een gezonde bedrijfsvoering van belang is voor iedereen binnen de KLM-gemeenschap. Voor CNV komt deze mededeling niet helemaal als verrassing. Wij zagen dat de laatste jaren de winst al flink onder druk stond door stijgende variabele kosten zoals brandstof, havengelden en materieel. Wij zien gedurende dit proces nog geen reden om onze inzet aan te passen, daarom zullen wij ons blijvend hard maken voor goede en moderne arbeidsvoorwaarden. De cao-enquête is op 26 september 2024 opengesteld en wordt goed ingevuld. Heb jij of hebben jouw collega’s dat nog niet gedaan? Dat geeft niet, want je kunt deze nog invullen en/of delen tot uiterlijk 9 oktober 2024 via de QR-code in de bijlage of via de volgende link: cao enquête KLM Grondpersoneel

Maak jouw collega’s lid voor inspraak in een toekomstige cao
Maak jouw collega’s nu lid van CNV zodat zij meteen inspraak hebben en mee kunnen beslissen over de afspraken die er worden gemaakt met KLM. Wat willen jij regelen in jouw cao? Is het resultaat voldoende om daarmee in te stemmen? Dat is dan aan jou en jouw collega’s. Jij ontvangt per geworven lid een cadeaubon t.w.v. €20,-! Maak ze nu lid voor maar € 24 ,-voor de eerste 6 maanden via: Maak jouw collega lid van CNV!

Cao-traject online
Online kun jij al je vragen kwijt, al het nieuws volgen over dit cao-traject en ook reageren. Ga hier naar de cao-pagina.

Met vriendelijke groet,
Mede namens de kaderleden van CNV,

 

Souleiman Amallah                                     
Bestuurder CNV                              
s.amallah@cnv.nl           
06-20522211

Downloads