Periodiek vakbondsoverleg Liquin

Op dinsdag 21 mei 2024 hebben CNV en FNV Havens een periodiek overleg gehad met de directie van Liquin. Tijdens dit overleg waren ook de kaderleden van beide vakbonden aanwezig om de belangen van jullie als werknemers te behartigen. Graag informeren wij jullie in deze nieuwsbrief over de onderwerpen die tijdens deze bijeenkomst zijn besproken.

Algemene ontwikkelingen
De afgelopen maanden heeft Liquin gewerkt aan het nader opzetten van de bedrijfsstructuur, met een sterke focus op governance. Daarnaast zijn er belangrijke stappen ondernomen op het gebied van duurzaamheid en veiligheid binnen het bedrijf. Een aantal IT-systemen wordt momenteel vervangen om de efficiëntie te verbeteren. Het klantenbestand van Liquin is na de verkoop stabiel gebleven, hoewel er wel een reductie te zien is in de opslag van ethanol door de klanten.

Pensioenafspraken
In oktober 2023 hebben CNV en FNV Havens een overleg gevoerd met Infracapital over de voorgenomen koopovereenkomst tussen Vopak en Infracapital. Hierbij hebben wij de rechten van de werknemers bij de overgang van onderneming, zoals vastgelegd in artikel 7:662 BW, besproken. Tijdens dit overleg hebben wij uitdrukkelijk de wens geuit om de belangen van de werknemers op de Botlek, TTR en Chemiehaven te waarborgen.

Deze wens heeft geleid tot een aantal belangrijke punten die CNV en FNV Havens in het convenant in november 2024 hebben voorgesteld. Sinds november hebben we meerdere malen contact gehad met de werkgever over de inhoud van het convenant, met name over de pensioenafspraken die CNV  en FNV Havens hierin wensen op te nemen. Dit betreft onder andere de compensatiekwestie voortvloeiend uit de Wet toekomst pensioenen. Groepen werknemers die mogelijk nadeel ondervinden aan de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel moeten adequaat gecompenseerd worden.

CNV en FNV Havens vinden dat Liquin een vergelijkbare compensatie moet bieden zoals deze bij Vopak zou zijn verkregen. Daarnaast moeten de nieuwe pensioenregelingen ten minste gelijkwaardig zijn aan de huidige regeling bij het Vopak pensioenfonds, om zekerheid en bescherming voor de werknemers te waarborgen. Tijdens het overleg op 21 mei 2024 heeft Liquin aangegeven meer tijd nodig te hebben om de impact van de door de vakbonden gewenste pensioenafspraken nader te onderzoeken. Wij verwachten uiterlijk in november 2024 duidelijkheid te krijgen over het standpunt van Liquin, zodat we kunnen overgaan tot ondertekening van het convenant. Dan hebben we Liquin een jaar de tijd gegeven om duidelijkheid te verschaffen over het borgen van de pensioenrechten van werknemers.

Werktijden
Wij ontvingen signalen dat de cao mogelijk niet correct wordt toegepast met betrekking tot de werktijden. Werknemers die in een vol continu rooster werken, worden verzocht 30 minuten voor aanvang van hun dienst aanwezig te zijn voor de werkoverdracht. Deze tijd wordt echter niet vergoed. Volgens artikel 16.1.1 van de cao bedraagt de normale arbeidstijd per week 38,75 uur.



De werkgever heeft aangegeven niet op de hoogte te zijn van deze situatie en zal dit nader onderzoeken. Wel heeft de werkgever bevestigd dat het belangrijk is dat de cao correct wordt nageleefd. Wij blijven dit nauwlettend volgen en zullen de bevindingen van de werkgever afwachten.

Nieuw kaderlid
CNV wil graag laten weten dat Marco Matser nieuw is aangetreden als kaderlid. Wij zijn uiteraard blij met zijn inzet en betrokkenheid. Blijf ons via hem op de hoogte houden van eventuele zorgen of vragen, zodat wij deze kunnen adresseren in toekomstige overleggen


Hanane Chikhi
Vakbondsbestuurder CNV

Heb je een vraag of opmerking?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error