concessiewisseling OV Fryslan | eerste artikel 40 overleg

Onlangs hebben we het eerste formele overleg gehad met zowel Qbuzz als Arriva om te praten over de gevolgen van de aanstaande concessiewisseling.

Maandag 22 juli heeft het eerste zogenaamde ‘Artikel-40’ overleg plaatsgevonden. In dit overleg is de overgang van de concessie in de provincie Fryslân tussen Qbuzz, Arriva en vakbonden (FNV en CNV) besproken.  De vertegenwoordiging van vakbonden bestaat uit de vakbondsbestuurders van FNV en CNV en kaderleden (jullie directe collega’s) die bij Arriva Fryslân werkzaam zijn. In deze nieuwsbrief een verslag op hoofdlijnen van het gesprek dat in Drachten heeft plaatsgevonden.

Vestigingen

Het eerste onderwerp dat we besproken hebben is een overzicht van de vestigingen per 15 december 2024 (datum van concessie-wisseling). Vakbonden hebben aangegeven dat hier zo spoedig mogelijk duidelijkheid over moet komen, er zijn veel vragen over de toekomst van de huidige en (eventuele nieuwe) vestigingen. De vertegenwoordigers van Qbuzz gaven aan dit te begrijpen en willen hier uiterlijk eind augustus meer duidelijkheid over geven.

Communicatie Qbuzz

Qbuzz geeft aan dat er eind september/begin oktober personeelsbijeenkomsten worden georganiseerd om medewerkers te informeren over de dan actuele zaken. Ook is Qbuzz van plan om zogenaamde ‘open dagen’ te gaan organiseren. Vakbonden geven ook aan dat het belangrijk is om zowel medewerkers op het vaste land te infomeren, maar ook medewerkers op de Wadeneilanden goed te informeren over de aanstaande concessie-wisseling.

Opgave aantal medewerkers

Vakbonden hebben een overzicht ontvangen van het aantal medewerkers wat direct is (herleidbare medewerkers) en wat indirect is (niet-herleidbare medewerkers). Ook is tijdens het overleg gesproken over de diverse functies binnen beide bedrijven en waar er verschillen zijn in functies. Dat is voor ons, als vakbonden, belangrijk om te weten. Hierover willen wij afspraken  maken in het artikel-40 overleg.

Diverse regelingen

Er zijn in het verleden afspraken gemaakt tussen vakbonden, provincie, ov-bedrijven en ondernemingsraden. Deze afspraken staan in diverse regelingen, een overzicht van de diverse regelingen tijdens de gunning hebben vakbonden ontvangen. Eén van de bekendste regelingen die mee overgaat is het zogenaamde ‘convenant Friesland’, waarin staat hoe er geroosterd gaat worden (matching). De kaderleden van vakbonden zijn bezig om de feestdagenregelingen, zoals die per vestiging gelden, in kaart te brengen en boven tafel te krijgen. Bedrijfsregelingen (zoals de feestdagenregeling) gaan mee over naar de nieuwe vervoerder, dit wordt geregeld in het artikel 40 overleg.

De Tijdelijke Ondernemingsraad Qbuzz

Qbuzz kent een TOR (Tijdelijke OndernemingsRaad), zij zorgen ervoor dat afspraken over roosters en diensten ingevoerd gaan worden als Qbuzz per 15 december de nieuwe vervoerder wordt in Fryslân. Een tweede belangrijke functie van de Tor is dat ze ervoor moeten zorgen dat er na de overgang goede verkiezingen voor de OR Friesland georganiseerd gaan worden. In de TOR zitten mensen met veel kennis over rooster afspraken (roulering en matching) in Fryslân. Begin augustus zullen zij het eerste overleg met Qbuzz hebben.

Tenslotte

Wat is er verder besproken?

  • Hoe om te gaan met verlofaanvragen in 2025
  • Overgang van personeelsdossier. Wat gaat mee over en wat gaat niet over
  • Afrekeningen OT/GD
  • Overgang uitzendkrachten
  • Afspraken over verlofstanden

Er zal tijdens het Artikel-40 overleg een zogenaamd overgangsdocument worden opgesteld waarin alle arbeidsvoorwaardelijke afspraken in komen te staan. Het volgend ‘Artikel-40”overleg zal begin september plaatsvinden, wij houden jullie op de hoogte van alle Artikel-40 overleggen. Als er in de tussentijd nieuws is, zullen wij jullie op de hoogte stellen.

En verder...

Als je vragen hebt over de cao of over je werk neem dan gerust contact want ik kom graag met je in contact.

tot snel! 
mede namens de kaderleden van CNV en FNV

Niels Rook
bestuurder CNV
M.: 06 8141 9161
n.rook@cnv.nl