CNV: regel snel belastingvrije werknemersaandelen van 2.000 euro per jaar

CNV pleit voor werknemersparticipatie

Het nieuwe kabinet moet sneller regelen dat werkgevers belastingvrij voor 2.000 euro aan aandelen kunnen toekennen aan hun personeel.

Hiervoor pleit het CNV vandaag, op basis van nieuw onderzoek van de Universiteit Utrecht, in opdracht van SNPI.

17% van de Nederlandse bedrijven kent aandelen toe aan het personeel, blijkt uit het vandaag gepubliceerde onderzoek. Een lichte stijging ten opzichte van 4 jaar geleden.

Stijging kan sneller

‘Het is mooi dat het aantal bedrijven dat werknemersparticipatie toepast stijgt, maar de groei kan wat ons betreft sneller. Werknemersparticipatie geeft personeel meer zeggenschap over het bedrijf en zorgt ervoor dat mensen profiteren van de bedrijfswinst. Een mooi middel in tijden van personeelstekorten,’ stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Belastingvrij

Fortuin: ‘Het CNV pleit er al langer voor dat werkgevers jaarlijks belastingvrij een bedrag van 2.000 euro aan aandelen kunnen toekennen. Nu betaal je meteen al belasting over je bedrijfsaandelen omdat de fiscus het als loon beschouwt. Door de eerste 2.000 euro aan aandelen belastingvrij toe te kennen, maak je bedrijfsaandelen een stuk aantrekkelijker voor werknemers. De politiek geeft tot op heden geen gehoor aan deze oproep. Een gemiste kans.’

Met aandelen profiteert de werknemer direct van de hoge winst die het bedrijf maakt. Een goed aandelenpakket kan een werknemer flink wat extra geld opleveren, naast zeggenschap over het bedrijf.
CNV-voorzitter Piet Fortuin

Meeprofiteren van winst

Bedrijfsaandelen zijn voor werknemers een aantrekkelijke vorm van extra beloning. Fortuin: ‘Je profiteert namelijk direct mee van de hoge winst die bedrijven momenteel maken. Een goed aandelenpakket kan een werknemer flink wat extra geld opleveren, naast zeggenschap over het bedrijf. Dit verhoogt de betrokkenheid en bindt medewerkers aan je organisatie. In deze tijden van personeelskrapte roepen we het kabinet daarom ook om snel een fiscale vrijstelling van 2.000 euro te regelen. Een mooie taak voor het nieuwe kabinet.’