CNV: BBB-minister negeert 30.000 werkenden in landbouwsector

Werknemers in de landbouw zijn de vergeten groep bij de stikstofplannen van minister Wiersma. Zeker 30.000 werknemers in de landbouwsector dreigen hun baan te verliezen als de veestapel moet inkrimpen. Dit blijkt uit een analyse van CNV.

Het CNV luidt de noodklok en pleit voor een transitieplan om hoge werkloosheid in de regio te voorkomen. In de plannen van minister Wiersma moet geld worden gereserveerd voor dit transitieplan zodat werknemers in de landbouwsector naar ander werk kunnen worden begeleid.  

Opvallend
‘Het is zeer opvallend dat een minister van BBB-huize deze belangrijke groep negeert. De BBB is groot geworden door een vuist te maken voor de landbouw. Maar de minister heeft voor tienduizenden werknemers in de landbouwsector die straks hun baan verliezen, niets geregeld. Onbegrijpelijk,’  stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Weinig perspectief
‘In de discussie over stikstof en verduurzaming van de landbouw, kijken alle kabinetten weg als het gaat om de belangen van werknemers in deze sector. Het betreft groepen mensen die, in tegenstelling tot werkenden in de Randstad, niet meteen zicht hebben op een nieuwe, passende baan. Zij werken in dunbevolkte regio’s waar weinig perspectief is op nieuw werk. Een verhuizing naar de Randstad is ingrijpend en bovendien vaak onbetaalbaar.’

Een derde van de getroffen werknemers werkt in de primaire landbouwsectoren, zoals de dierhouderij. Twee derde werkt in gerelateerde sectoren, zoals de agrarische dienstverlening, distributie, slachterijen en de veevoerindustrie. 

Bijval vanuit Van der Plas
Het CNV heeft de afgelopen jaren meerdere keren aangedrongen op een transitieplan voor de landbouw. Vorig jaar juni kreeg het CNV bijval van BBB-leider Caroline van der Plas, vanuit het vorige kabinet bleef het verder stil.

Fortuin: ‘Juist daarom zijn we nu extra verbaasd dat de BBB-minister deze groep over het hoofd ziet. Hiermee stelt ze veel werknemers in de landbouwsector teleur. We willen daarom zo snel mogelijk met minister Wiersma in gesprek om tot een goed transitieplan te komen. Wij kennen de mensen en de sector zeer goed. Het CNV kan zich niet voorstellen dat de minister deze groep, die uit veel BBB-kiezers bestaat, blijft negeren.’

Analyse
Klik hier voor de analyse.