cao-onderhandelingen met Coco Shipping Lines & Cross-Ocean hervat

Het was wat stil de afgelopen tijd, maar gelukkig konden we 22 juli de cao onderhandelingen met Cosco Shipping hervatten! In deze nieuwsbrief lichten we kort de hoofdpunten uit het overleg toe.

Uitbreiding werkgeversdelegatie 
Voor het eerste cao-overleg op 14 februari 2024 had de werkgever een tolk ingehuurd. De vakbonden constateerden echter dat de tolk niet altijd volledig en correct vertaalde wat beide vakbonden naar voren brachten. Daarom besloten de vakbonden om de cao-voorstellenbrief niet te presenteren, waardoor het cao-overleg werd opgeschort. Inmiddels heeft de werkgever zijn onderhandelingsdelegatie uitgebreid en de AWVN (werkgeversvereniging) en beëdigde tolken ingeschakeld om het bedrijf tijdens dit cao-traject te ondersteunen.

Presentatie cao-voorstellenbrief
Tijdens het recente overleg hebben de beide vakbonden hun cao-voorstellenbrief aan de werkgever overhandigd en nader toegelicht. Jullie vinden deze brief in de bijlage van deze nieuwsbrief.

Winstgerelateerde uitkering
Naast de toelichting op de cao-voorstellenbrief hebben de bonden de werkgever gewezen op de brieven die de vakbonden op 16 mei en 18 juni 2024 hebben gestuurd over het niet uitbetalen van de winstgerelateerde bonus. De werkgever heeft niet inhoudelijk op deze brieven gereageerd. Ook is ons ter ore gekomen dat de ondernemingsraad en de werknemers zelf, middels een handtekeningenactie, aandacht hebben gevraagd voor dit onderwerp bij de werkgever. Maar ook zij kregen nul op het rekest.

Antwoord werkgever 
De werkgever stelt nu dat de negatieve inflatie en de bonusuitkering qua waarde vergelijkbaar zijn. Cosco Shipping wil dit onderwerp daarom onderdeel van de onderhandelingen maken, omdat mogelijk de negatieve inflatie gecompenseerd kan worden via verrekening met de bonusuitkering.

Standpunt FNV Havens en CNV
Wij hebben opnieuw de werkgever erop gewezen dat zaken die de cao raken, conform gebruikelijke procedures, afgestemd dienen te worden met de vakbonden. FNV Havens en CNV hebben in het najaar van 2023 en begin 2024 de werkgever diverse malen gewezen op het negatieve indexcijfer dat conform de cao-afspraken in 2024 verrekend kan worden met het loon. Dit hebben we ook in de ledenvergaderingen met jullie besproken. De werkgever heeft de verrekening opgeschort in afwachting van het cao-overleg.

Het kan niet zo zijn dat de werkgever eenzijdig beslist om cao-afspraken tegen elkaar af te strepen of cao-afspraken niet na te komen. Dat is juridisch onhoudbaar. Bovendien hebben wij benadrukt dat het hier specifiek gaat om de uitbetaling van de winstgerelateerde bonus over de Key Performance Indicators (KPI) van het jaar 2023. Deze uitbetaling valt binnen de looptijd van de cao 2021 tot en met 2023 en dient derhalve tijdig aan de werknemers te worden voldaan, zoals overeengekomen in de cao. Het is van essentieel belang dat deze afspraken nageleefd worden, losstaand van de eventuele toekomstige cao-overeenkomst die op 1 januari 2024 van kracht zal gaan. Wij hebben de werkgever opnieuw opgeroepen om de gemaakte cao-afspraken (2021-2023) tijdig na te komen en onderwerpen niet met elkaar te vermengen of de uitbetaling hiervan uit te stellen.

Vervolgonderhandelingen
Op vrijdag 6 september 2024 worden de cao-onderhandelingen verder voortgezet. Wij houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.

We kunnen iedereen goed gebruiken, zeker nu!
Wil je vaker informatie ontvangen over de gesprekken en afspraken die de vakbonden hebben/maken met jouw werkgever? Word dan lid! Des te meer leden, des te luider de stem! Ken je collega’s die nog geen lid zijn en die een stem hebben die gehoord mòet worden? Ga dan naar de website CNV Vakmensen, maak je collega lid en ontvang zelf ook een extraatje. 
Wist je trouwens al dat op onze website je het hele cao-traject kunt volgen en de mogelijkheid hebt om vragen en opmerkingen te plaatsen?

Met groet,

Mede namens de kaderleden,
Micky van Loon
Vakbondsbestuurder CNV 

Downloads