Acties in voorbereiding voor de zwaar werk regeling

Zoals jullie in de wandelgangen vast al vernomen hebben zijn vakbonden voorbereidingen gestart voor acties vanwege het eindigen van de zwaar werk regeling (RVU). In deze nieuwsbrief lees je daar meer over.

Zwaar werk regeling?
In jullie cao hebben we de afspraak gemaakt dat je eerder kan stoppen met werken als je een zwaar beroep hebt, de zwaar werk regeling (RVU). Deze RVU regeling (regeling vervroegd uittreden) is onderdeel van het pensioenakkoord zoals vakbonden die na jaren onderhandelen met de overheid zijn overeengekomen.

Helaas zit er aan deze regeling een einddatum (31-12-2025) en lukt het vakbonden niet om met de verenigde werkgevers (VNO-NCW) en regering tot een nieuwe regeling te komen.

Het ligt dus niet aan jullie cao/werkgever, maar aan de vastgelopen onderhandelingen in Den Haag dat jullie straks geen gebruik meer kunnen maken van de zwaar werk regeling.

Ultimatum en nieuwe regering
FNV en CNV hebben de minister een ultimatum gestuurd waarin wordt geëist om tot een nieuwe (verbeterde) regeling te komen. Helaas hebben we daarop geen antwoord gekregen. Ook blijken de partijen van de nieuwe regering nog geen kleur te bekennen over dit onderwerp. We moeten daarom gaan actie voeren in alle sectoren die gebruik maken van de RVU om onze volksvertegenwoordigers in beweging te krijgen.

Acties haven
Nu de politie en bouw al verschillende acties voeren is het ook tijd dat de haven zich laat horen. Bij veel havenbedrijven is er een zwaar werk regeling in de cao en daarom willen wij met deze bedrijven samen acties gaan houden.

Hoe deze acties er precies uit gaan zien en wanneer deze zijn, zullen wij samen met FNV voorbereiden. Het zou mooi zijn om samen met de bedrijven een actie op touw te zetten om zo een heel duidelijk signaal aan Den Haag af te geven.

Zodra we meer informatie hebben laten we dat jullie via de nieuwsbrief weten, houd dus je mail en de cao pagina ECT Hutchison Ports Rotterdam | CNV Vakmensen - Havens | CNV Vakmensen in de gaten.

Mede namens de kaderleden,

John Gutteling - CSD E1 (TOD)
John vd Bergh - DUG V3
Berry van Egmond - E4 in basis A26 en BGS
Patrick Rotteveel - Spreaders C2 (TOD)

Diana Kraan
Vakbondsbestuurder CNV
T: 0622389584
E: d.kraan@cnv.nl