Nieuwe arbeidsvoorwaarden werknemers Verbrugge Terminals

Herschrijven van de cao met heldere en duidelijke afspraken voor collega’s in de operatie, op kantoor en van de technische dienst in zowel Terneuzen en Vlissingen. Dat is het doel van het traject cao 2.0. Samen met jullie werkgever hebben de cao delegaties van CNV en FNV dit grotendeels klaar. Daarbij loopt een proces om te komen tot een nieuw functiehuis én gaan we starten met de cao onderhandeling voor een nieuwe cao per 1 januari 2025. Komende maanden moeten belangrijke stappen gezet worden. We praten je middels deze nieuwsbrief graag bij.

Cao 2.0

Voor operations hebben werkgever en vakbondsdelegaties een door alle drie de partijen een gedragen voorstel uitgewerkt. Voor de kantoorcollega’s vindt waarschijnlijk vrijdag 30 augustus het laatste gesprek plaats en voor de collega’s van de technische dienst moet het één en ander nog goed op papier gezet worden.

Presentatie cao 2.0

Jullie zijn inmiddels uitgenodigd door jullie werkgever voor ‘informatiesessies’ waarin jullie werkgever de door de vakbondsdelegaties en werkgever gedragen voorstellen presenteert. Zorg dat je hierbij aanwezig bent om goed mee te krijgen wat het voorstel is. Gedurende de gehele dag is de werkgeversvertegenwoordiging aanwezig om ook individueel vragen te beantwoorden. De CNV onderhandelingsdelegatie hoort graag jullie eerste bevindingen zodat we dat in onze gesprekken mee kunnen nemen. Ook vakbonden zullen deze voorstellen met jullie doorlopen (zie cao-bijeenkomsten).

Gezamenlijke ledenvergaderingen

Op 19 september vindt er een gezamenlijke ledenvergaderingen plaats waar jij van harte voor uitnodigt bent! Daar zullen wij ook uitvoerig stil staan bij de voorstellen vanuit het cao 2.0 traject, het functiewaarderingstraject en onderzoek inzake de mogelijkheden van betere regelingen om (gedeeltelijk) eerder te kunnen stoppen met werken. Ook hebben we op basis van de door jullie ingevulde enquêtes een concept voorstellenbrief opgesteld voor een nieuwe cao met ingang van 1 januari 2025. In de vergadering willen we deze met jullie doorspreken en voorleggen ter akkoord zodat we deze kunnen voorleggen aan jullie werkgever. De concept cao voorstellenbrief zullen we de eerste week van september aan jullie toesturen. De locaties en tijdstippen van de ledenbijeenkomsten tref je in deze nieuwsbrief van 4 juli 2024.

De cao onderhandelingsdata zijn vastgesteld op 10 oktober, 15 oktober en 13 november 2024.

Inhuurafspraak Machinisten

Vorig jaar hebben we afgesproken dat de werkgever tot 1 oktober 2024 in de mogelijkheid wordt gesteld om voor de nachtdienst gebruik te maken van een externe partij (OST) die de nachtdienst uitvoert. De nachtdiensten zijn (vooralsnog) niet structureel in te plannen. Deze worden enkel ingesteld als het werkaanbod piekt. De overeengekomen periode zou de werkgever benutten om meer machinisten te werven. Er zijn nieuwe collega’s binnengehaald maar de vervanging en uitbreiding van nieuwe collega’s is op dit moment nog niet voldoende om de volume ook in de nachten te voorzien.

Werkgever wil daarom deze afspraak graag verlengen. De vakbondsdelegaties hebben een principe afspraak gemaakt om de huidige afspraak te verlengen tot 1 januari 2025. In het cao-traject willen we toewerken naar een structurele afspraak. Deze (tijdelijke) afspraak een voorstel voor na 1 januari leggen we op 19 september 2025 graag voor aan de betreffende leden op de ledenbijeenkomsten.

Eerder stoppen met werken

Uit de door jullie ingevulde enquête blijkt dat er veel behoefte is aan regelingen die het mogelijk maken dat je aan het einde van je werkzame leven geholpen wordt (gedeeltelijk) eerder te stoppen met werken. Samen met de stichting Havenpensioen die ook de senioren haven fit regeling uitvoert zijn we aan het onderzoeken wat mogelijk is en aansluit bij de behoeften van werknemers bij Verbrugge Terminals. De eerste verkenningen wijzen naar een verbeterde ‘senioren haven fit’ regeling. Hierbij spreken we af dat van een bepaalde leeftijd de arbeidsduur per week omlaag laag terwijl het salaris en de pensioenbijdrage op basis van de normale arbeidsomvang doorloopt. Op 17 september en 1 oktober vervolgen we deze gesprekken met jullie werkgever. In onze ledenvergaderingen zullen we hier uitgebreid bij stil staan.

Agenda komende periode

Op 17 september presenteert het bureau dat het functiewaarderingstraject heeft uitgevoerd haar bevindingen en advies. Ook zullen we verder gaat praten over een mogelijke toekomstige regeling waarbij collega’s in de laatste fase van hun loopbaan gefaciliteerd worden om (gedeeltelijk) eerder te stoppen met werken. In de tussentijd worden mogelijkheden in kaart gebracht. Op 19 september vinden de ledenraadplegingen plaats waar bovenstaande ook in meegenomen wordt. Op 1 oktober brengen we de reacties uit de informatiesessies en vakbondsvergaderingen inzake het traject cao 2.0 samen en bespreken waar hier eventueel het één en ander nog moet worden aangepast voordat we het cao-onderhandelingstraject ingaan per 1 januari 2025.

Bij vragen, op- en/of aanmerkingen hoor wij dat graag.

Marvin van Eenennaam, Kader- en delegatielid CNV
Tjeerd Orie, CNV-vakbondsbestuurder a.i.
M 06 2048 9475 / t.orie@cnv.nl

Nb. Tjeerd Orie zal namens het CNV de lopende trajecten inclusief het cao-onderhandelingstraject de belangen behartigen. Na afronding van het cao-onderhandelingstraject zal het CNV een nieuwe structurele bestuurder/onderhandelaar benoemen.

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error