Evaluatie cao traject Evos West

Op 17 september 2024 heeft er op verzoek van werkgever een evaluatie plaats gevonden over het afgelopen cao traject met de vakbondsdelegaties van West en East.

Kritische noot vanuit de vakbond
Vanuit de cao delegatie is er kritisch gereageerd richting de managing director over de wijze waarop er is onderhandeld. Op 19 juni 2023 hebben wij onze  voorstellenbrief vanuit West gestuurd, een aantal keer onderhandeld en in november een concept onderhandelingsresultaat voorgelegd. Dit concept onderhandelingsresultaat is toen afgewezen door werkgever. Opvallend is dan dat dit concept toch (grotendeels) het uiteindelijke resultaat is geworden op 26 april 2024.

Tijd verspild
Van meet af aan werd er geen openheid gegeven vanuit Evos over wat zij precies voor ogen hadden met de harmonisatie -waarschijnlijk omdat dit voor henzelf ook nog niet duidelijk was. Daarnaast werd een negatief beeld geschetst over de bedrijfssituatie van Evos West. Ook al gaf het jaarverslag een ander beeld, deze opstelling frustreerde het gesprek over de initiële loonsverhoging.

Overleg met adviseurs bood uitkomst
Omdat we aan tafel niet verder kwamen zijn we apart gaan overleggen met de axterne adviseurs van Evos. Dit is een uiterst ongebruikelijk stap tijdens cao onderhandelingen. Gelukkig werden zaken toen wel duidelijk voorgesteld en konden ook afspraken gemaakt worden (zoals wij die al in november hadden voorgesteld).

Vertrouwen geschaad
Vanuit Evos East is een zogeheten ‘brief van wantrouwen’ aan de managing director overhandigd om duidelijk te maken dat er sprake is van een vertrouwensbreuk. Een vertrouwensrelatie is alleen mogelijk als beide partijen weten wat ze willen en daar ook openheid van zaken over geven.  Om toestanden zoals tijdens het afgelopen cao traject te voorkomen, zal Evos vaker overleggen met de vakbonden. Op deze manier blijven wij goed geïnformeerd over de bedrijfsresultaten, personeelsontwikkelingen en plannen voor de toekomst.  Werkgever is voornemens om de vakbonden correct te informeren in het vervolg en wenst de contacten te verbeteren. Uiteraard staan de vakbonden daar voor open.

En nu?
Intussen hebben de leden het onderhandelingsresultaat goedgekeurd en worden de gewijzigde afspraken in de cao doorgevoerd. Parttimers kregen slechts een deel van de eenmalige van 1500 EUR, die in juli is uitgekeerd. Na contact tussen vakbond en HR is dit meteen gecorrigeerd door werkgever. Mocht je nog vragen hebben of iets missen in de uitvoering van de afspraken, loop dan even naar HR. Kom je er dan nog niet uit, zoek dan contact met de kaderleden of jouw vakbondsbestuurder.

Met vriendelijke groet,

Fadua Toufik

 

Downloads