Stand van zaken EVOS

Op 11 oktober heeft CNV Vakmensen vakbondsbestuurder een gesprek gehad met jullie collega’s: Ayolt Vaatstra, Martijn Wiebes en Bas Nuij. De centrale vraag was hoe de vakbond met EVOS Amsterdam wil omgaan voor wat betreft de belangenbehartiging, cao en pensioendiscussie.
Per 01-10-2019 is Evos ontstaan. Voorheen was het terminal Westpoort van Vopak. De Amsterdamse terminal viel onder de Vopak cao en het Vopak pensioenfonds. Met de vakbonden is bij de overname een sociaal kader met Vopak voor alle medewerkers in Amsterdam overeengekomen. Deze ziet toe op een arbeidsvoorwaardengarantie, pensioenregeling, anciënniteit, werkgelegenheidsgarantie/sociaal plan, overname bonus.

De cao loopt tot en met 31 december 2020. Er is een werkgelegenheidsgarantie tot en met 30 juni 2023 en een doorlopend sociaal plan tot en met 30 juni 2023. Voor het pensioen mogen medewerkers van EVOS nog maximaal drie jaar vallen onder het Vopak pensioenfonds tot en met 01-10-2022.

Hoe hebben wij met FNV Havens samengewerkt?
In het verleden was er een goede samenwerking met FNV Havens. Albert van Damme CNV Vakmensen en Ruud Wennekes FNV Havens hadden regelmatig afstemming over processen, ontwikkelingen en cao-overleg.

Iedere bond werkte vanuit de eigen waarden en normen. CNV Vakmensen heeft centraal drie visiepunten: Ontwikkeling centraal vanuit eigen kracht, voor iedereen en zichtbaar.

Hoe willen we in de toekomst samenwerken?
Als er door FNV Havens een opvolger bekend wordt gemaakt zijn we graag bereid tot samenwerking net zoals in het verleden, maar zolang deze er niet is doen wij gewoon ons werk voor wat betreft de belangenbehartiging bij EVOS. Het werk gaat immers gewoon door.

Or-werk en vakbondskaderwerk/leden info etc.
Binnen CNV Vakmensen kennen wij scheiding van or-werk en kaderwerk voor de vakbond. Or-werk is los van vakbondsbeleid. Wij werken graag met een aantal kaderleden, die gezamenlijk de eerste aanspreekpunten zijn voor de vakbond en die regelmatig contact hebben met de bestuurder. Uiteraard overleggen we ook graag met de or als we elkaar kunnen versterken/helpen. Onze kaderleden hebben nauw contact met de FNV kaderleden en de or. Maar wel altijd vanuit hun eigen positie en rol.

Om snel te communiceren met de leden is een whatsapp-groep aangemaakt waar alle leden in zitten. Dit is handig en zo kunnen we snel communiceren. De app is alleen bedoeld voor info-uitwisseling en niet voor privé grappige filmpjes of plaatjes. Daarnaast is er een kaderleden whatsapp-groep.

CNV Vakmensen werkt graag met mensen en voor mensen. Betrokkenheid is een groot goed! Daarom zullen we gaan werken met thema’s en zullen wij of onze leden betrekken per thema of de hele groep medewerkers van EVOS. Lid of geen lid!
Soms is het gewoon ledenbelangenbehartiging, soms is het ook niet-leden betrekken om draagvlak van voorstellen te vergroten. En natuurlijk hebben we liever dat iedereen lid is van onze bond!
Thema’s waar je aan kan denken zijn: cao-voorstellen bijvoorbeeld welke loonvraag moeten we stellen, hoeveel verlofmogelijkheden zouden er moeten zijn, is er op onderdelen een moderne cao mogelijk met keuzemogelijkheden, pensioenen, ontwikkeling, ledenwerving en binding etc.

In beginsel gaan ook kaderleden mee met de vakbondsbestuurder naar ieder overleg met de directie/HR. De vakbondsbestuurder is er voor de leden, niet voor zichzelf!

In beginsel wordt er na ieder overleg met de leden gecommuniceerd over zaken die in het overleg besproken zijn.

Het cao-proces zal met de kaderleden in januari 2020 besproken worden. Dan moet je denken aan welke concept-thema’s, wie betrokken wordt bij welke thema’s, tijdlijn wanneer we wat doen, ledenraadplegen, plannen cao-overleg met directie etc. Maar ook willen we iedere drie maanden even bijpraten met de directie over hoe het gaat bij EVOS, of er nog zaken zijn die we samen moeten oplossen/bespreken etc.

Op dit moment zijn we in gesprek met een aantal leden om naast Bas Nuij kaderlid te worden. Wij streven naar 3 á 5 vaste kaderleden. Deze kunnen elkaar dan goed vervangen en samenwerken. Mocht je kaderlid willen zijn, laat het dan weten aan Bas.

Pensioenen en overleg met Ramon Ernst
Op 18 oktober heeft er een goed positief overleg plaatsgevonden met Ramon Ernst. Het thema was met name pensioen. In de BV Nederland is veel aan de hand. Er is landelijk een pensioenakkoord afgesloten en er komen nu werkgroepen ter uitwerking van het akkoord. Belangrijke thema’s zijn betaalbaarheid, duurzaam inzetbaar, wat is zwaar werk? etc.

Waar wij natuurlijk naar moeten kijken is, hoe verhoudt zich de uitwerking van het pensioenakkoord met de huidige Vopak pensioenregeling waar jullie nu nog onder vallen.

De tijd vliegt om, pensioenadviseurs gaan drukke tijden tegemoet en wat CNV Vakmensen betreft moet je vroegtijdig inspelen op wat komen gaat. In het "Overname Sociaal kader" is afgesproken dat wij op kosten van het bedrijf een deskundige kunnen aantrekken. Maar wij zouden graag in samenwerking met EVOS één en ander oppakken door het instellen van een pensioencommissie die een opdrachtformulering maakt voor de komende jaren en regelmatig bijeen komt om steeds de actualiteit te volgen. In de pensioencommissie zitten, wat ons betreft, HR/kaderleden van vakbonden en adviseurs.

Als onze adviseur hebben wij Joost Borm van A-Advies uit Utrecht gevraagd. Hij heeft veel pensioenervaring, kan goed uitleggen in begrijpelijke taal en is ook altijd namens de vakbonden betrokken geweest bij Vopak pensioendiscussies.

Wij hebben EVOS gevraagd zo spoedig mogelijk een pensioencommissie te benoemen en in december bij elkaar te laten komen voor een eerste bespreking.

Vragen en/of opmerkingen? Laat het weten!

Albert van Damme
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 19 83
E: a.vandamme@cnvvakmensen.nl