Pilot tussenbanen bij Matrans

Sinds de start van de lopende cao loopt een pilot over de tussenbanen. Banen voor BBL’ers die voor 2 jaar de opleiding volgen en daarna een vijfjarig contract kunnen krijgen. Deze pilot is geëvalueerd op 3 juni jl. Hierover meer in deze nieuwsbrief.

Evaluatie tussenbanen
Sinds 1 april 2018 t/m 31 mei 2020 is er een mogelijkheid om bij Matrans als leerling sjorder (BBL) te starten middels begeleiding van een ervaren collega. Na een jaar wordt met de leerling geëvalueerd of een 2e jaar ook plaats gaat vinden. Er is strakke begeleiding op vanuit de opleiding (STC) en bij Matrans. Er zijn al een aantal klassen van start gegaan, waardoor een groep ook al een 5-jarig contract heeft gekregen.

Toekomst van een jonge sjorder: laat van je horen BBL!
Vanuit CNV hebben we tijdens de onderhandelingen aangegeven dat dit traject alleen kan gebeuren als er goede begeleiding is en een andere baan na vijf jaar haalbaar is. Doel is: gezond blijven (fysiek) en goede leerschool voor andere mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Als dit niet kan worden geboden, dan zijn we hier zeker geen voorstander van. Vanuit CNV willen we zekerheid voor de werknemers. Zekerheden zitten vaak in een vast contract en dat is wat de meeste werknemers willen.

Ik kom graag in gesprek met onze leden die dit BBL- traject hebben gevolgd. Wat zijn jouw ervaringen, wat wil jij na vijf jaar?

Vanuit CNV Havens willen we stimuleren dat de jonge sjorder verder kijkt dan bij Matrans werkzaam blijven tot aan de pensioenleeftijd. Daarin ligt een belangrijke taak voor werkgever. Maak daar gebruik van!

Tijdelijke stop tussenbanen
Gezien de huidige situatie in de havens door de coronamaatregelen en het fluctuerende werk, wordt de pilot tijdelijk stopgezet. Eind dit jaar zijn de onderhandelingen en zullen de cao- partijen spreken over wel/niet verlengen van de pilot dan wel andere randvoorwaarden stellen over hoe verder. Indien we voordelen zien voor verlenging zullen we dit mogelijk maken en kan er volgens Matrans in februari 2021 weer een klas beginnen. Als de markt goed gaat, dan wil Matrans elke 6 maanden een klas. Maar willen wij dat ook als CNV?

Onderhandelingen eind dit jaar!
Dit jaar is het einde van de lopende cao. We gaan weer onderhandelen voor een nieuwe cao vanaf 2021. Jullie inbreng en betrokkenheid is wederom van groot belang. Het is JOUW cao, JOUW baan! Dus laat van je horen. Zodra we weer een ledenvergadering kunnen houden dit najaar, zien de kaderleden en jouw vakbondsbestuurder je graag.

We hopen in september de ledenvergadering te houden. Houd je e-mail en whatsapp in de gaten.

Als je collega nog geen lid is meld hem of haar dan aan bij ons: www.cnvvakmensen.nl. De eerste 6 maanden is er 50% korting op de contributie. Of meld je bij de kaderleden: Said, Milan, Kevin, Cengiz of Koos.

Vragen of opmerkingen?
Mail me via f.toufik@cnvvakmensen.nl of bel 06 10 20 85 90 (whatsapp mogelijk).

Fadua Toufik
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 10 20 85 90
E: f.toufik@cnvvakmensen.nl