Ook baanbrekende cao voor Matrans

CNV Vakmensen en FNV Havens hebben in navolging van het cao resultaat bij ECT ook baanbrekende afspraken gemaakt in de nieuwe cao voor Matrans. De vakbondsleden werkzaam bij Matrans mogen zich nu uitspreken over een resultaat met baanbrekende afspraken voor werknemers met ‘zwaar werk’.

Sinds december 2020 zijn vakbondsdelegaties met de directie van Matrans in gesprek om te komen tot een fundament van cao afspraken die helpend zijn voor de werknemers die de zwaarste werkzaamheden in de Rotterdamse Haven uitvoeren. Vakbondsonderhandelingsdelegaties zijn positief over het bereikte cao-resultaat. De vakbondsleden hebben het laatste woord. We lichten een aantal afspraken uit:

  • Cao looptijd van 4 jaar.
  • Jaarlijkse correctie van de lonen met de Automatische Prijs Compensatie.
  • 1,5% loonsverhoging in 2021 (inclusief APC) en voor de jaren daarna APC plus 1,5% initieel.
  • Een eerder stoppen met werken (ESMW) regeling die werknemers naast een aantal gemaakte ‘duurzame inzetbaarheidsafspraken’ in de gelegenheid stelt op een gezonde manier vervroegd met hun werkzame leven te stoppen. Vanaf 65-jarige leeftijd ontvangen zij het RVU vrijgestelde bedrag (circa 22.000 per jaar) plus de te missen pensioenpremie (circa € 15.000,-- per jaar). Matrans zal gezamenlijk met vakbonden richting de landelijke politiek optrekken om de fiscale regels hiertoe aan te passen.
    • De afspraken rondom Eerder Stoppen Met Werken kosten voor de geboortejaren 1960-1969 ruim € 5.5 mln euro. Dit wordt structureel gefinancierd zodat ook de geboortejaren na 1969 hier gebruik van kunnen maken.
    • Voor de geboortejaren tot en met 1959 is er ruimte voor maatwerkafspraken bovenop de bestaande SFR-regeling en Dienstjarenpremie.
  • Gelijktrekken primair loon voor werknemers met dezelfde taken.
  • Perspectief op arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd voor collega’s met (nu) een tijdelijk dienstverband.
  • Ontwikkelfaciliteiten voor werknemers die zich preventief willen ontwikkelen voor een alternatief beroep.

Quotes onderhandelaars

Een toonbeeld van gezamenlijke verantwoordelijkheid van werknemers en werkgever én daarmee een voorbeeld hoe sociale partners concreet invulling geven aan het Nationaal Pensioenakkoord én dit verbeteren [Niek Stam, FNV Havens]”.

Een resultaat van grote klasse waarbij afspraken zijn overeengekomen voor mensen die eerder willen stoppen met werken én mensen die zich willen ontwikkelen naar een nieuw uit te oefenen beroep [Tjeerd Orie, CNV Vakmensen]”.

Vakbondsleden ontvangen binnenkort de mogelijkheid om hun vragen te stellen en hun stem uit te brengen.

Met vriendelijke groet,
mede namens de CNV en FNV vakbondsonderhandelingsdelegaties,

Tjeerd Orie           
Bestuurder CNV Vakmensen

Bijlagen:
- Gezamelijke FNV/CNV communicatie
- Onderhandelingsresultaat 

Downloads