Periodiek vakbondsoverleg EBS

Op 26 juni 2024 vond het periodiek vakbondsoverleg plaats bij EBS. Naast de standaard agendapunten zoals de financiële resultaten stonden er ook andere belangrijke onderwerpen op de agenda. In deze brief informeren we onze leden.

Ontwikkelingen bij EBS
Met de gemaakte keuzes qua bedrijfsvoering gaat het dit jaar stuk beter met EBS. Er zijn goede afspraken op sales niveau. De vacatures worden niet ingevuld, dus besparing op personeelskosten, nieuw product op voorraad. Hiermee zijn de financiële cijfers gunstiger dan vorig jaar en dat is hoopgevend.
Uiteraard hebben de vakbonden gevraagd naar de bezetting, de ingevoerde 3 ploegendienst en hoe dit zich tot elkaar verhoudt.
De personeelsbezetting is scherp. Er kan niet veel gebeuren of er is onderbezetting en dat is voor de vakbonden nooit een wenselijk antwoord. Daarom zullen we de komende maanden vinger aan de pols houden op dit onderwerp. De zomervakantie staat voor de deur en dan gaan we beleven of de planning nog rond te krijgen is.

De 5 naar 3 ploegen wijziging zal het komend half jaar worden geëvalueerd. Dan kunnen we conclusies trekken of dit een wijze en werkbare stap is geweest.

Artikel 32B
Al een aantal maanden zijn we in gesprek over artikel 32B voor de 60 tot en met 64 jarige een regeling betreft waarbij je uit de nacht kunt en een dag minder werken. Dit artikel is ontstaan toen de pensioengerechtigde leeftijd nog 65 jaar was. Inmiddels is dat achterhaald en moeten we werken tot zeker 67 jaar. Vanuit de vakbonden gaat het om een aansluitende regeling vanaf 65 jaar. Werkgever wil de cao openbreken en dan een 80-90-100 regeling, waarbij je 80% werkt, 90% betaald krijgt en 100% pensioen opbouwt koppelen aan art. 32B. Dat zou dan bekostigd moeten worden met het gereserveerde geld uit de eerder stoppen met werken regeling (ESMW) voor de geboortejaren 1960-1969.

FNV havens en CNV hebben aangegeven dat het openbreken van de cao op kort voor de nieuwe onderhandelingen niet verstandig is. Leden moeten kunnen stemmen en dat traject kost tijd. Wij moeten een goede regeling afspreken voor langere tijd en dat moeten we doen eind dit jaar bij het aflopen van de cao.
Uiteraard staat het EBS vrij om een afwijkende afspraak te maken met de medewerker die nu buiten de boot valt door het artikel 60-64 jaar. Dat is een enkeling die nu 65 of 66 is.  

Inhuur drijfkranen
Er is een convenant met FNV havens afgesproken waarin staat dat er bij een aantal bedrijven drijfkranen met personeel kan worden ingehuurd als dat niet anders kan. Deze bedrijven zijn bekend en kan in overleg met de vakbonden van worden afgeweken. Helaas bleek dit een tweetal keren toch te zijn gebeurd zonder overleg. Hierover is een pittig gesprek gevoerd met EBS, want dat houdt in dat de overeenkomst niet wordt nageleefd. Afspraken worden gemaakt om te worden nageleefd en dat doen we op basis van vertrouwen.

EBS wil een gewijzigd voorstel doen en zal hier mee komen tijdens de onderhandelingen. Duidelijk is dat de betrokken vakbondsbestuurder niet gaat over dit contract en dat dit voor een andere tafel is. Tot die tijd verwachten we naleving van de gemaakte afspraken, zowel cao afspraken als andere afspraken met OR.

Wij houden jullie op de hoogte,

Met vriendelijk groet,

Namens aanwezige de kaderleden: Willem de Oude, Henk van Eijsden, Michael Muilenburg en Rutger Post

Fadua Toufik (vakbondsbestuurder)

Downloads