We hebben een onderhandelingsresultaat bij Cosco Shipping Lines & Cross-Ocean

Op vrijdag 27 september 2024 hebben de bonden opnieuw onderhandeld met Cosco over de nieuwe cao. Wij zijn verheugd jullie te kunnen melden dat wij vandaag een onderhandelingsresultaat hebben bereikt. In deze nieuwsbrief meer hierover, zodat jullie zo lekker kunnen gaan genieten van de BBQ!

De afspraken
De komende dagen zullen de gemaakte afspraken verder worden uitgewerkt. Zodra dit proces is afgerond, zullen wij het volledige onderhandelingsresultaat met jullie delen. Zoals gebruikelijk zullen wij dit toelichten en via de gangbare procedure ter stemming aan jullie voorleggen. Wel willen we alvast een aantal onderwerpen op hoofdlijnen met jullie delen:

  1. Looptijd nieuwe cao: De cao heeft een looptijd van drie jaar, van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2026.
  2. APC-systeem: Per 1 januari 2024 wordt een APC-systeem ingevoerd, gebaseerd op CBS-jaarcijfers (huishoudens afgeleid). De uitbetaling hiervan vindt voor het eerst plaats in april 2025.
  3. Verrekening deflatie (-1,98%) en initiële loonsverhoging:
  • In 2024 wordt de deflatie verrekend met de eenmalige bonusuitkering van 2023 (3%), wat betekent dat er 1% bonusuitkering van 2023 wordt betaald (eenmalig bedrag). De salarissen en grondslagen blijven echter ongewijzigd.
  • De resterende -1,98%, die normaal structureel zou doorwerken in het loon, wordt niet verder verrekend. Dit leidt indirect tot een loonsverhoging van 2%.
  • In 2025 wordt alleen het APC-systeem toegepast.
  • In 2026 wordt naast de APC een loonsverhoging toegekend van 1%. 
  1. Reiskostenvergoeding: Deze wordt per 1 januari 2025 verhoogd met €0,23 per kilometer.
  2. Bonussystematiek: De bonussystematiek wordt behouden en de uitbetaling zal in 2025 en 2026 plaatsvinden conform de cao-afspraken.

Is je collega nog niet lid, maar wilt hij of zij wel iets vinden van het akkoord?
Ken je collega’s die nog geen lid zijn en die een stem hebben die gehoord mòet worden? Ga dan naar de website CNV Vakmensen, maak je collega lid en ontvang zelf ook een extraatje. 
Wist je trouwens al dat op onze website je het hele cao-traject kunt volgen en de mogelijkheid hebt om vragen en opmerkingen te plaatsen?

Wij hopen jullie hiermee voor nu voldoende geïnformeerd te hebben en kijken uit naar de verdere stappen in dit proces. Zodra er meer bekend is, zullen we jullie uiteraard verder op de hoogte stellen.

Met groet,

Mede namens de kaderleden,
Micky van Loon
Vakbondsbestuurder CNV