Cosco Shipping Lines & Cross-Ocean: we zijn bezorgd

Zoals eerder bericht, hebben de bonden het cao overleg opgeschort na een teleurstellend eerste overleg. Teleurstellend onder andere omdat de taalbarrière maakte dat het overleg moeizaam verliep. Afgelopen weken ontstond er onrust binnen Cosco en gisteren hebben we een brief gestuurd naar Cosco met onze bezorgdheid over de ontwikkelingen. Dit lichten we graag toe in deze nieuwsbrief.

Proces tot nu toe
  • Tijdens het eerste cao-overleg op woensdag 14 februari 2024 hebben wij verzocht om een beëdigde tolk in te schakelen ter ondersteuning van de onderhandelingen.
  • Op 21 februari 2024 hebben wij contact gezocht wanneer deze tolk beschikbaar is. 4 maart hebben we dit verzoek herhaald, waarin wij tevens data voorstelden voor de maanden maart en april.
  • Op 8 maart 2024 hebben we een reactie ontvangen dat ze bezig waren met het vinden van een tolk en een persoon die de onderhandelingen namens Cosco Shipping Lines & Cross-Ocean kan voeren.
  • Op 9 april 2024 hebben wij van u vernomen dat er een tolk gevonden was en dat Cosco bezig is zich aan te sluiten bij een werkgeversvereniging.
  • En toen werd het stil. 

Winst gerelateerde bonus

Tot afgelopen week. Vanuit verschillende kanten ontvingen we berichten met betrekking tot de uitkering van de winst gerelateerde bonus, zoals verankerd in artikel 4.6 van de Cosco Shipping Lines & Cross-Ocean cao. Op maandag 6 mei 2024 is aangekondigd dat de toepassing van dit artikel werd opgeschort in afwachting van de uitkomst van de cao-onderhandelingen. Tot op heden zijn wij niet geraadpleegd over deze kwestie of simpelweg geïnformeerd. 


Brief


Gisteren hebben we een brief gestuurd naar mevrouw Li om onze bezorgdheid over de ontwikkelingen en het proces te uitten. Zaken die de cao raken, conform gebruikelijke procedures, afgestemd dienen te worden met de vakbonden FNV Havens en CNV Vakmensen. Ookal is de cao verlopen, er is sprake van nawerking. Tevens betreft de uitbetaling van de winst gerelateerde bonus de KPI van 2023, binnen de looptijd van de vorige cao. Het is van essentieel belang dat deze afspraken nageleefd worden, losstaand van de eventuele toekomstige cao-overeenkomst die op 1 januari 2024 van kracht zal gaan. De brief is als bijlage toegevoegd.

We zullen waar mogelijk jullie op de hoogte houden van de verdere ontwikkelingen.

We kunnen iedereen goed gebruiken, zeker nu!

Wil je vaker informatie ontvangen over de gesprekken en afspraken die de vakbonden hebben/maken met jouw werkgever? Word dan lid! Des te meer leden, des te luider de stem! Ken je collega’s die nog geen lid zijn en die een stem hebben die gehoord mòet worden? Ga dan naar de website CNV Vakmensen, maak je collega lid en ontvang zelf ook een extraatje. 
Wist je trouwens al dat op onze website je het hele cao-traject kunt volgen en de mogelijkheid hebt om vragen en opmerkingen te plaatsen?

Met strijdbare groet,

Mede namens de kaderleden,
Micky van Loon
Vakbondsbestuurder CNV 

 

Downloads