Vakbonden gaan in gesprek met leden APMT MVII over ouderenbeleid

Op 18 juni 2024 heeft de Werkgroep Ouderbeleid voor de derde keer overleg gevoerd. Wij willen graag de belangrijke punten van dit overleg met jullie delen. Daarnaast willen wij met jullie in gesprek over de huidige ontwikkelingen.

Huidige stand van zaken Ouderenbeleid

Momenteel loopt het huidige ouderenbeleid van APMT MVII tot en met 2026. Zoals eerder afgesproken in de cao, zouden werkgever en vakbonden vóór de start van de onderhandelingen over de nieuwe concrete afspraken maken over een duurzaam ouderenbeleid na 2026. Het is nog altijd onze inzet dat de discussie over het ouderenbeleid voorafgaand aan de cao-onderhandelingen wordt afgerond.

Voorstel Werkgever

APMT MVII  heeft echter voorgesteld om het huidige ouderenbeleid met één jaar te verlengen, tot en met 2027, vanwege nog bestaande onzekerheden zoals update van het transitieprotocol,  verlenging van de regelingen voor eerder stoppen met werken en  plannen rondom de ATO-functie. Verdere besprekingen over een duurzaam ouderenbeleid wil de werkgever uitstellen naar het voorjaar van 2025. APMT MVII heeft echter al aangegeven niet voornemens te zijn het huidige ouderenbeleid te verbeteren.

Impact transitieprotocol

APMT MVII heeft aangegeven dat het uitvoeren van het transitieprotocol negatieve gevolgen kan hebben voor de demografische situatie, wat op zijn beurt kan leiden tot hogere kosten voor het ouderenbeleid van APMT MVII. Als er inderdaad oudere werknemers van het voormalige APMTR overkomen en zij gebruik gaan maken van het ouderenbeleid dan kan dit inderdaad leiden tot meer deelnemers en daardoor voor hogere kosten van het ouderenbeleid. De vakbonden hebben duidelijk aangegeven dat uitvoering geven aan het transitieprotocol niet mag worden gebruikt als reden om het ouderenbeleid van de huidige APMT MVII medewerkers te verslechteren. Daarnaast is het nog maar heel sterk de vraag of en hoeveel medewerkers van het voormalige APMTR daadwerkelijk de keuze zullen maken om over te komen naar APMT MVII. APMT MVII hoeft namelijk de medewerkers van APMTR niet met hun huidige arbeidsvoorwaarden over te nemen. Zij kunnen deze medewerkers ook een loonschaal lager aanbieden en ook nemen deze medewerkers niet automatisch hun dienstjaren mee naar APMT MVII. Dit kunnen logischerwijs redenen zijn dat de medewerkers van voormalig APMTR bedanken voor het aanbod dat APMT MVII hen doet.

Onzekerheid blijft

Wij hebben bedenkingen bij deze ontwikkelingen, omdat uitstel van de discussie over het duurzame ouderenbeleid zorgt voor voortdurende onzekerheid bij de medewerkers van APMT MVII. De medewerker die na 2027 de leeftijd van 57 jaar bereikt weet immers nog steeds niet of en welk ouderenbeleid afspraken er voor hem gaan gelden.  Daarnaast kan uitstel mogelijk leiden tot verslechtering van de regelingen na 2026. Het zal in ieder geval, als het aan de werkgever ligt, niet gaan leiden tot verbetering van de huidige afspraken.  We hebben APMT MVII gevraagd of zij ons kunnen toezeggen dat zij geen verslechteringsvoorstellen zullen doen. Maar tot op heden heeft APMT MVII geen duidelijkheid hierover verschaft en ook hebben zij geen toezeggingen gedaan over wat zij wél met ons wensen af te spreken. Dit roept de vraag op wat voor ons het belang is om de discussie uit te stellen.

In gesprek met de leden

We willen daarom graag met onze leden in gesprek om de huidige situatie toe te lichten en te horen hoe jullie hierover denken. Jullie input is cruciaal bij het vormgeven van het ouderenbeleid binnen APMT MVII. We zijn niet tevreden met de huidige ontwikkelingen, dus voordat we het gesprek met APMT MVII voortzetten, willen we eerst met onze leden spreken. Om dit mogelijk te maken, zullen we binnenkort data plannen voor ledenbijeenkomsten Deze data zullen op korte termijn met jullie worden gedeeld.

Vragen en/of opmerkingen

Heb je nu al vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op via h.chikhi@cnv.nl

Mede namens de kaderleden,

Hanane Chikhi  
Bestuurder CNV
M: 06 2074 8851
E: h.chikhi@cnv.nl                                                      

Heb je een vraag of opmerking?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error