Ouderenbeleid APMT MVII, wel of niet verlengen

Op maandag 9 september 2024 hebben we tijdens twee ledenvergaderingen het voorstel van de werkgever over het ouderenbeleid bij APMT MVII besproken. We leggen de twee opties die besproken zijn hieronder nogmaals aan jullie voor, en we vragen om jullie stem. Het volledige voorstel is als bijlage toegevoegd.

Huidige ouderenbeleid verlengen?

APMT MVII heeft te maken met vergrijzing en een tekort aan jonge medewerkers. APMT MVII moet er daarom voor zorgen dat er een betere balans in de leeftijd van het personeel komt. Dit is een probleem dat APMT MVII had kunnen voorzien, maar helaas niet op tijd heeft geacteerd. 
Tijdens de laatste overleggen met de werkgroep Ouderenbeleid, heeft de werkgever voorgesteld het huidige ouderenbeleid te verlengen. Dit komt doordat er wat APMT MVII nog veel onzekerheden zijn, zoals de update van het transitieprotocol, de mogelijkheden voor eerder stoppen met werken, en de plannen rondom de ATO-functie. De besprekingen over een duurzaam ouderenbeleid wil de werkgever daarom uitstellen naar het voorjaar van 2025.

Om deze reden heeft de werkgevers de vakbonden een voorstel gedaan. En dat betekent dat we nu twee opties hebben welke wij op 9 september aan jullie hebben toegelicht en die we nu aan jullie voorleggen.

Optie 1:
De werkgever wil het huidige ouderenbeleid verlengen voor dezelfde periode als de nieuwe cao. Voorbeeld:
Als we een cao afspreken voor twee jaar, dan loopt het ouderenbeleid niet af op 31 december 2026, maar op 31 december 2028.
Na de cao-onderhandelingen gaan we meteen verder praten om het ouderenbeleid voor onbepaalde tijd in het bedrijf te verankeren. De werkgever belooft dat het beleid niet verslechterd zal worden.

Optie 2:
We stellen de cao-onderhandelingen uit tot er een definitief ouderenbeleid voor onbepaalde tijd is. Dit kan echter betekenen dat het langer duurt voordat de cao-onderhandelingen beginnen.

Hoe nu verder?

Indien de meerderheid van de leden ervoor kiest om het ouderenbeleid te verlengen, zijn de volgende voorwaarden van toepassing:

  • overleg over duurzaam ouderenbeleid begint binnen twee maanden na afronding van de cao-onderhandelingen.
  • Het doel is om het ouderenbeleid voor onbepaalde tijd te behouden op een minimaal vergelijkbaar niveau.
  • Tijdens het cao-overleg in 2024 komt het onderwerp ouderenbeleid niet aan bod.
  • Het huidige ouderenbeleid, geldig tot 31 december 2026, wordt verlengd met de looptijd van de nieuwe cao. Voorbeeld: Als er een cao van één jaar komt, dan geldt het huidige ouderenbeleid tot 31 december 2027.
  • Ook de Senioren Fit Regeling wordt verlengd voor dezelfde duur als de looptijd van de nieuw af te sluiten cao.

We leggen deze twee opties neutraal voor en wachten op jullie stem. Stemmen kan digitaal tot 29 september 2024. Leden van CNV krijgen separaat de mogelijkheden om te stemmen toegestuurd.
Wij zullen de uitslag hierna met jullie delen. 

Vragen?

Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben mail deze naar h.chikhi@cnv.nl of spreek één van onze kaderleden aan. Volg ons ook op de website, waar je al onze nieuwsbrieven aantreft: Cao APM Terminals Maasvlakte II B.V. - Havens | CNV 

Mede namens de kaderleden.
Hanane Chikhi
Vakbondsbestuurder CNV            

 

Downloads

Stel hier je vraag

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error