Wanneer heb ik recht op een toeslag?

Met een toeslag geeft je werkgever je een extra beloning. Voor jouw werk tijdens de feestdagen of op de zondag bijvoorbeeld. Welke soorten toeslag zijn er eigenlijk? Wanneer heb je er recht op? En hoeveel toeslag krijg je dan?

Toeslag van mijn werkgever. Wat is dat?

Een toeslag is een soort extra beloning van je werkgever. Werk je op verschillende tijden en liggen je uren niet vast? Of werk je ’s nachts? Of op een feestdag of een zondag? Dan heb je misschien recht op toeslag. Je krijgt dan extra geld bovenop je normale loon. Soms krijg je extra vrije tijd.  

Heb ik recht op een toeslag?

Een toeslag bovenop je normale loon is geen wettelijk recht. Heb je een cao? Dan kan het zijn dat jouw cao je werkgever verplicht om toeslag te betalen. Kijk in je cao om te zien of en wanneer je toeslag krijgt. Heb je geen cao? Dan bepaalt je werkgever zelf of hij dit geeft. In je arbeidsvoorwaarden staat of je een toeslag krijgt.    

Wanneer betaalt mijn werkgever toeslag?

Je krijgt meestal een toeslag omdat je werkt op een moment dat veel anderen niet werken. Als je buiten de normale kantoortijden werkt bijvoorbeeld. Of op verschillende tijden. Bij sommige banen is dat normaal. Zoals bij een beveiliger die ’s nachts werkt. Bij ander werk komt het minder vaak voor. Wanneer je toeslag krijgt? Dat hangt af van:

  • je functie en het werk dat je doet;
  • de normale werktijden binnen jouw eigen sector;
  • de afspraken in je cao of arbeidsvoorwaarden.     

Welke soorten toeslag zijn er? 

Er zijn verschillende soorten werkuren waar een werkgever een toeslag voor kan betalen:  

Toeslag avond- of nachtwerk

Werk je tussen 0.00 en 07.00 uur? En langer dan 1 uur? Dan is dit vaak nachtwerk. Avondwerk is het werk dat je bijvoorbeeld na 18.00 of 20.00 uur doet. Jouw werkgever of cao bepaalt wat een avond- of nachtdienst is. Bijvoorbeeld:         

  • Val je onder de cao Beroepsgoederenvervoer en rijd je tussen 21.00 en 05.00 uur? Dan rijd je een nachtrit. Voor deze dienst krijg je een toeslag.
  • Val je onder de cao Particuliere Beveiliging? Werk je tussen 0.00 en 07.00 uur? Dan doe je nachtwerk. Werk je tussen 18.00 en 24.00 uur? Dan doe je avondwerk. Je krijgt voor allebei een andere toeslag. 

Zondagtoeslag

In sommige sectoren is het normaal om in het weekend te werken. De ene werkgever geeft wel een toeslag, de ander niet. Werk je bijvoorbeeld in de horeca? Dan krijg je geen toeslag. Val je onder de cao Supermarkten? Dan krijg je op zondag een toeslag van 100% van je salaris. Werk je in een kledingwinkel? Dan krijg je op zondag 50% toeslag.

Soms betalen werkgevers ook een toeslag als je op zaterdag werkt. Dat gebeurt in de beroepsgoederenvervoer, bouw en de zorg bijvoorbeeld.     

Toeslag op feestdagen 

Je werkt op een landelijke feestdag. Met Kerst of tijdens Pasen bijvoorbeeld. In verschillende cao’s staan afspraken over een feestdagentoeslag. Zoals in de cao Schoonmaak, NS of Particuliere Beveiliging.      

Weten welke feestdagen er in 2020 zijn? Lees meer over de vrije feestdagen → 

Toeslag ploegendienst 

Bij sommige banen werk je in ploegendienst. Je werkt dan op verschillende tijden. Die tijden worden vooraf al vastgelegd in een rooster. Soms moet je in het weekend of in de nacht werken. Of je werkt veel uren achter elkaar. Je werkgever kan dat belonen met een ploegentoeslag. Dat gebeurt in de metaal en techniek bijvoorbeeld.

Toeslag overwerk 

Werk je meer uren dan de afgesproken uren in je contract? Doe je dus overwerk? En is dat niet iets wat normaal bij je werk hoort? Sommige werkgevers geven een toeslag voor overwerk.   

Onregelmatigheidstoeslag 

Staan er in jouw cao of arbeidsvoorwaarden afspraken over een onregelmatigheidstoeslag (ORT)? Dat is een toeslag voor allerlei soorten uren of diensten die buiten de normale werktijden vallen. Daar kan van alles bij horen. Zoals: 

  • Werk in de avond, nacht of vroege ochtend.
  • Werk tijdens het weekend of de feestdagen.
  • Ploegendiensten. 

Hoeveel toeslag krijg ik? 

Een toeslag bestaat uit een bepaald percentage van jouw loon. Krijg je 100% toeslag? Dan krijg je dubbel loon. Krijg je 50% toeslag? Dan krijg je de helft van je loon extra uitbetaald. Jouw cao of werkgever bepaalt de hoogte van je toeslag. Hoeveel je krijgt? Dat hangt af van:

  • de normale werktijden binnen en buiten jouw eigen sector;
  • welke soort uren of dagen je buiten die normale werktijden werkt;
  • de hoogte van je loon.

Elke werkgever en elk geval is dus anders. Werken op een feestdag is bijvoorbeeld minder gewoon dan werken op een zondag. Daarom is de feestdagentoeslag soms hoger. En nachtwerk is minder gewoon dan avondwerk. De toeslag voor avondwerk kan dus lager zijn. Of je krijgt het helemaal niet.   

Krijg jij een toeslag? En wil je weten hoeveel je krijgt? Kijk dan in de afspraken in je cao of arbeidsvoorwaarden.

Wanneer krijg ik mijn toeslag uitbetaalt? 

Heb je op een dag gewerkt waarop je toeslag krijgt? Dan wordt die toeslag bij je loon opgeteld en tegelijkertijd uitbetaald. Op je loonstrook kun je zien hoeveel toeslag je hebt gekregen.

Elke situatie is anders. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.