Werken in de hitte

Als de temperatuur stijgt, is het belangrijk om extra maatregelen te nemen voor je gezondheid en veiligheid op werk. Wat zegt de Arbowet over werken in de hitte? Wat mag je verwachten van je werkgever en wat kun je zelf doen? Lees hier handige tips en belangrijke informatie over werken in de hitte.

Wat zegt de Arbowet over werken met hitte?

De Arbowet verplicht werkgevers om te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving voor hun werknemers. Ook bij werken in de hitte. Door het invoeren van een hitteplan zorgt jouw werkgever voor een veilige werkomgeving tijdens hete dagen. Dit zijn voorbeelden van maatregelen die jouw werkgever kan opnemen in het hitteplan:

Aanpassen van werktijden

Om werken in extreme hitte te voorkomen, kan jouw werkgever ervoor kiezen om jouw werktijden aan te passen. Bijvoorbeeld als je buiten werkt of jouw werkplek geen airconditioning heeft. Jouw werkgever beslist dat je vroeger kan beginnen en eerder kan stoppen, zodat je de heetste uren van de dag (tussen 12:00 en 15:00) vermijdt.

Zorgen voor voldoende drinkwater

Een werkgever moet ervoor zorgen dat er altijd voldoende gekoeld drinkwater beschikbaar is voor werknemers. Als je werkt in de warmte, is het goed als jouw werkgever jou en andere werknemers aanmoedigt om regelmatig wat te drinken. Dit kan je werkgever doen door gekoeld water neer te zetten op verschillende plekken.

Pauzes in koele ruimtes

Als je werkt in de warmte of tijdens een hittegolf, moet je regelmatig pauzes kunnen nemen in een goed geventileerde ruimte of een ruimte met airconditioning. Vooral tijdens de heetste periodes van de dag is het belangrijk dat je voldoende pauze kunt nemen.

Ventilatie en airconditioning

Jouw werkgever moet zorgen voor goede ventilatie of airconditioning om de temperatuur binnen onder controle te houden. Dit kan jouw werkgever doen door bijvoorbeeld elektrische ventilatie te installeren of de natuurlijke ventilatie te verbeteren, zoals het open houden van deuren.

Beschermende kleding

Werk je (voornamelijk) buiten? Dan moet jouw werkgever je voorzien van beschermende kleding. Zo moet je als wegwerker worden voorzien van lichte, ademende kleding die jou beschermt tegen de zon maar ervoor zorgt dat je het niet te warm krijgt. Ook kan jouw werkgever zonnebrand aanbieden.

Werken in de hitte: wat mag wel en niet?

Moet je werken in de hitte? Dan moet jouw werkgever voldoende voorzorgsmaatregelen nemen, zoals de maatregelen hierboven. Je mag niet zo maar werk weigeren vanwege hitte. Dit kan alleen als er sprake is van een direct gevaar voor de gezondheid of veiligheid. Is dit het geval? Dan kan je in overleg met je werkgever besluiten om jouw werk tijdelijk stil te leggen. Je werkgever moet dan alternatieve maatregelen overwegen, zoals het werk verplaatsen naar een koeler tijdstip van de dag.

Meet de gevoelstemperatuur op je werk

Wat zijn de actuele temperaturen? En kun je dan wel of niet werken? Met de Weerverlet app van CNV houd je de gevoelstemperatuur op jouw werk in de gaten. Van vorst tot extreme hitte: in de app lees je alle informatie die voor jou van belang is.

Tips voor werken in de hitte

Werken in de hitte, bijvoorbeeld tijdens een hittegolf, kan een uitdaging zijn. Hier zijn wat praktische tips voor wat je zelf kunt doen bij werken in de warmte. Ook vind je aanvullende tips voor als je buiten werkt. In beide situaties is het belangrijk dat je goed op jezelf en je collega’s let. Wees alert op kenmerken van oververhitting, zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en veel zweten. Voel je je niet goed? Zoek dan een koele plek op en drink water.

Tips voor thuis of op kantoor

  • Drink genoeg water, ongeveer 2 tot 4 liter per dag
  • Zorg voor voldoende ventilatie op je werkplek
  • Neem voldoende pauzes in een koele ruimte
  • Begin als het kan eerder om de heetste uren te vermijden
  • Tips voor buiten werken

  • Smeer je regelmatig in met zonnebrand met een hoge spf
  • Zoek zo veel mogelijk de schaduw op
  • Draag lichte, beschermende kleding
  • Toch verbrand? Gebruik een verkoelende crème
  • Veelgestelde vragen over werken in de hitte