Alles over een bedrijfsongeval

Je raakt gewond door een ongeluk op werk. Er is sprake van een bedrijfsongeval. Wat is een bedrijfsongeval? Wat moet je dan doen? En krijg je een schadevergoeding of uitkering? We vertellen je er meer over.

Wat is een bedrijfsongeval?

Een bedrijfsongeval, of arbeidsongeval, is een ongeluk op het werk waardoor je gewond raakt. Bijvoorbeeld, je glijdt uit over een gladde vloer of je hand zit klem tussen een machine. De gevolgen van een bedrijfsongeval kunnen groot zijn. Je kunt tijdelijk niet meer werken, of zelfs helemaal niet meer. Dan raak je arbeidsongeschikt.

Wanneer is een ongeluk een bedrijfsongeval?

Een ongeluk is een bedrijfsongeval als het op één van de volgende momenten gebeurd:

  • onder werktijd;
  • tijdens je pauze;
  • als je onderweg bent voor je werkgever;
  • als je voor je werkgever op locatie werkt.

Krijg je een ongeluk terwijl je op weg bent van je werk naar huis of andersom? Dan is dit meestal geen bedrijfsongeval.

Wat doe je bij een bedrijfsongeval?

Wat je kunt doen, hangt af van de ernst van het ongeluk. We geven je drie tips die je kunt gebruiken bij een bedrijfsongeval.

1. Meld het bedrijfsongeval

Meld een ongeluk altijd bij je werkgever of een leidinggevende. Ook als het maar klein lijkt. Je werkgever moet van een ernstig bedrijfsongeval meteen een melding maken bij de arbeidsinspectie. Raakt iemand anders gewond? Meld het meteen bij de bedrijfshulpverlening en bel 112 bij een ernstig ongeluk.

2. Ga naar de dokter of het ziekenhuis

Laat je verwondingen controleren bij de dokter of het ziekenhuis. De schade kan groter zijn dan je denkt. Je wilt erger of blijvende schade natuurlijk voorkomen.

3. Bewaar papieren en bewijzen

Bij een ernstig bedrijfsongeval kan het zijn dat je een tijd niet kunt werken en in de Ziektewet komt. Je verliest dan inkomen. Daarnaast kost zorg veel geld. Het kan zijn dat je werkgever de zorgkosten moet vergoeden. Bewaar daarom alle gemaakte kosten en bereken wat je mist aan inkomsten.

Schadevergoeding na bedrijfsongeval

Je werkgever is verplicht te zorgen voor een veilige werkplek. Komt het bedrijfsongeval door onveilige werkomstandigheden? Had je werkgever die onveilige situatie kunnen voorkomen? Dan is je werkgever aansprakelijk voor het bedrijfsongeval en jouw letselschade. Je werkgever moet dan waarschijnlijk een schadevergoeding betalen. Het kan zelfs zijn dat je werkgever een aanvulling op je uitkering moet betalen.

Arbeidsongeschiktheidsuitkering na bedrijfsongeval

Wanneer je voor een lange tijd ziek bent of arbeidsongeschikt, dan kom je in de Ziektewet. De eerste 2 jaar kan je werkgever je niet ontslaan en wordt minstens 70% van je loon door te betalen. Na 2 jaar Ziektewet mag je werkgever je ontslaan en krijg je geen loon meer. Ben je voor meer dan 35% arbeidsongeschikt en verdien je dus minder dan 65% van je oude loon? Dan heb je recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering via de Wet Inkomen Arbeidsongeschiktheid (WIA). Ben je minder dan 35% arbeidsongeschikt? Dan heb je geen recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Elke situatie is anders. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.

Vragen of advies?

Heb je vragen over een bedrijfsongeval? Of wil je graag advies over jouw situatie? Neem contact met ons op. Wij kijken graag met je mee.

Neem contact op

Veelgestelde vragen