'Werkplektjek' voor thuiswerkplek

“We doen meer dan alleen leuren om thuiswerkvergoeding”. Een werkgever verzoeken om een thuiswerkvergoeding, nu de Covid19-crisis werknemers daartoe verplicht, vindt Sijtze de Bruine te gemakkelijk. Als bestuurder van vakbond CNV Vakmensen wil hij méér doen voor zijn leden. De Bruine arrangeert daarom namens zijn bond een deskundige thuiswerkplekscan voor werknemers in het noorden des lands. Check jouw thuiswerk met de ‘werkplektjek’.
Omdat de gezondheidssituatie veel werknemers verplicht om thuis te werken stapelen de gezondheidsklachten zich op. Sijtze de Bruine: “Iedereen kent onderhand wel de ‘bezemkast- en washokverhalen’ van krap behuisde collega’s die met laptop op schoot hun werk zitten te doen. Over zitten gesproken, een eetkamerstoel is daar minder geschikt voor dan een goed af te stellen bureaustoel. De rij patiënten met thuiswerk-gerelateerde klachten bij huisarts en fysiotherapeuten groeit onderhand best wel snel.”

CNV Vakmensen maakte daarom in Groningen de connectie met fysiotherapiepraktijk Lampe Vitaal, dat een digitale werkplekscan uitvoert. Hoe ziet die werkplek eruit, welke stoel/tafel en welke apparatuur is er, of ontbreekt er juist? De vitaliteitscoach en/of fysiotherapeut beoordeelt wat er nodig is om een gezonde thuiswerkplek te bereiken. Op basis van het gebundelde thuiswerkadvies kan een overleg met de werkgever worden gevoerd.

Uitval

Sijtze de Bruine: “CNV Vakmensen bood dit onderzoek eerder al gratis aan bij zijn leden bij het Groningse laboratorium QPS en diverse callcenters in Groningen. De ervaringen daar maken dat we de ‘werkplektjek’ (fon.) breder willen aanbieden in de noordelijke provincies.”

De Bruine: “Voor werkgevers zit hier ook een groot voordeel aan. Werknemers die uitvallen door foute werkplekken laten daardoor ook een werkplek ‘uitvallen’. Dat kost een werkgever op termijn meer dan nu de ruimte bieden voor een gedegen advies en reparerende maatregelen. Hier geldt dat voorkomen echt beter werkt dan genezen, dus zo’n check werkt.”

Wederkerig

Volgens De Bruine zit er in de thuiswerkplekscan een wederkerigheid. “In eerste instantie wordt wellicht snel gedacht dat ‘de werkgever’ wel weer zal opdraaien voor de kosten van de aangepaste werkplek. Dat klopt overigens; er geldt een zorgplicht. Maar die zorgplicht is, tot op zekere hoogte, wederkerig. De werknemer heeft namelijk óók de taak om er zoveel mogelijk aan te doen om gezond te blijven om zijn betaalde werk te kunnen blijven doen. Zoiets kan dus al beginnen met een goede stoel en tafel, adequate verlichting en een beeldscherm op de juiste hoogte om zo een verkrampte lichaamshouding te voorkomen.”