Werkende mantelzorger in de knel door coronacrisis

Maar liefst 1 op de 3 werkende mantelzorgers komt in de knel met de mantelzorgtaken door de coronacrisis. De helft ervaart een hogere werkdruk en bijna 1 op de 3 zit tegen een burn-out aan.

Dit blijkt uit onderzoek van het CNV onder een representatieve groep van 750 mantelzorgers, uitgevoerd door Maurice de Hond. Aanleiding is de Dag van de Mantelzorg, die vandaag plaatsvindt.

Ruggengraat

‘Dit zijn alarmerende cijfers. Het gaat niet goed met werkende mantelzorgers. Dit is een onderbelichte groep die momenteel de ruggengraat van de samenleving vormt. Zorgwekkend,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Coronacrisis

Fortuin: ‘De coronacrisis plaatst mantelzorgers voor totaal nieuwe problematiek. Dagbestedingen die ineens gesloten zijn. Belemmerende regels die de mantelzorgtaken bemoeilijken. De angst om het virus vanaf de werkvloer mee te nemen naar de kwetsbare mensen die ze verzorgen. Deze factoren maken hun leven nog complexer dan het al was.’

Noodklok

Het CNV luidt daarom de noodklok: vertrouwenspersonen, leidinggevenden en hr-managers moeten aandacht krijgen voor deze onderbelichte groep. Fortuin: ‘Eerder riepen we de overheid op om met een psychisch noodhulpfonds te komen, bestemd om werkend Nederland door de coronacrisis heen te helpen. We vragen de overheid om zo snel mogelijk hiermee over de brug te komen, met een speciale focus op mantelzorgers. Helemaal nu zo’n grote groep in de knel komt.’

Ziekmelden

Bijna 1 op de 5 ervaart momenteel minder begrip van de werkgever voor de mantelzorgtaken en krijgt ook minder verlof om de taken uit te voeren. 9% meldt zich vaker ziek dan voor de crisis. 60% heeft nog minder tijd om te ontspannen en 44% maakt zich meer zorgen om de financiën.

Zwaar weer

Mantelzorgers die momenteel niet thuis kunnen werken, ervaren de meeste druk. 64% ervaart een hogere werkdruk dan voor de crisis, 39% zit tegen een burn-out aan en komt momenteel in de knel met taken. ‘We begrijpen dat veel werkgevers momenteel in zwaar weer verkeren. Maar ondersteuning aan mantelzorgers blijft essentieel. Ziekmelden zorgt immers voor een nog hogere kostenpost. Juist voor de groep die niet thuis kan werken, vragen we daarom extra aandacht,’ stelt Fortuin.

Maatwerk

Meer dan een kwart van de mantelzorgers zegt dat de werkgever niet weet dat zij mantelzorger zijn. Twee op de vijf weet niet op welke verlofregelingen ze recht hebben en ervaart in de persoonlijke situatie dat werk en mantelzorg in Nederland slecht geregeld is. ‘We roepen mantelzorgers zelf ook op om over hun schroom heen te stappen en de werkgever te vragen naar bestaande regelingen.'

CNV Zorgzaam

CNV heeft een speciale dienst, CNV Zorgzaam, die werkgevers en leidinggevenden traint om goed op de behoeften van mantelzorgend personeel in te spelen. Samen kunnen werkgevers en werknemers veel stress reduceren door met elkaar te praten en samen een oplossing te zoeken.