Tuinzaadbedrijven misbruiken coronacrisis en weigeren pensioenakkoord uit te voeren

Ondanks bijzonder goede winstcijfers zijn tuinzaadbedrijven, zoals wereldleiders Bayer, Syngenta, Basf, RijkZwaan, Bejo Zaden, Enza Zaden, Hazera, niet van plan om voor hun 6.000 werknemers een fatsoenlijke cao af te sluiten. De vakbonden (FNV, De Unie en CNV Vakmensen) zijn uitonderhandeld en starten een petitie.

Op maandag 1 maart hebben de vakbonden voor de vijfde keer onderhandeld over een nieuwe cao Tuinzaadbedrijven. De sector is een van die branches waar het goed gaat ondanks corona. De bonden hebben de looneis verlaagd naar 4%, maar dat heeft nog niet mogen baten.

Onbegrijpelijk

Jeroen Warnaar, cao-onderhandelaar bij CNV Vakmensen: "De tuinzaadsector heeft ondanks corona gewoon goed doorgedraaid, veel beter dan gemiddeld in de BV Nederland. Het is daarom voor ons onbegrijpelijk dat de werkgevers met een loonbod komen van 1,5% en daarmee niet eens de inflatie corrigeren. Ook begrijpen we gewoon niet dat ze geen centrale afspraken willen maken om gezond je pensioen te halen, zoals afgesproken in het pensioenakkoord."

Petitie

De bonden starten nu een petitie onder werknemers om hun eisen kracht bij te zetten. Doel is een nieuw gesprek met de werkgevers, maar alleen als er een serieus bod op tafel komt.

Vakbondswerk gehinderd

De vakbonden constateren verder dat het zeer lastig is om informatie met werknemers te delen. Meerdere vakbondsleden die informatie wilden verspreiden, zijn hierop aangesproken door hun werkgever. De bonden hebben er bij de werkgevers op aangedrongen om hier wat aan te doen en ervoor te zorgen dat vakbonden gewoon hun werk kunnen doen.