Nieuwe cao voor werknemers groenten- en fruitverwerkende industrie

De werknemers in de groenten- en fruitverwerkende industrie hebben een nieuwe cao. De vakbondsleden (CNV Vakmensen en FNV Voedingsindustrie) hebben het cao-eindbod van de werkgevers met een ruime meerderheid geaccepteerd.
De cao geldt voor ongeveer 3.000 werknemers bij in totaal zo’n 50 bedrijven in de sector, met daaronder bekende namen als HAK, Coroos en Heinz.

Tweejarige cao

Het gaat om een tweejarige cao, van 1 juli 2021 tot 1 juli 2023. Gedurende de looptijd gaan de lonen in twee stappen omhoog:

  • 2,25% per 1 oktober 2021
  • 2,25% per 1 oktober 2022

Hoewel niet alle wensen van de leden zijn verzilverd, zijn de vakbondsonderhandelaars toch redelijk positief over de afloop.

Ellen Jonker, onderhandelaar CNV Vakmensen: ‘Er is ruime steun van onze leden voor deze afspraken. De lonen gaan in twee jaar tijd met 4,5% omhoog, dat geeft duidelijkheid. We hebben ook een goede afspraak gemaakt voor werknemers die mantelzorg verlenen. Werkgevers staan hiervoor open. Het doel is uiteindelijk te voorkomen dat werknemers overbelast raken en ziek uitvallen. Want dan zijn we verder van huis.’

Yvonne Muiser, bestuurder FNV Voedingsindustrie: ‘We hadden graag ook een afspraak gemaakt over een regeling voor oudere werknemers, zodat ze eerder kunnen stoppen met werken. Dat is helaas niet gelukt, de werkgevers zijn daar nog niet toe bereid. Wel komt er vanaf 1 januari 2022 een nieuwe regeling voor 58-plussers. Zij kunnen ervoor kiezen om minder te gaan werken, met behoud van een groot deel van het salaris en volledige pensioenopbouw.’

Regeling voor oudere werknemers

De regeling voor duurzame inzetbaarheid houdt het volgende in:

  • Voor 58-plussers: 90% werken, tegen 95% salaris en 100% pensioenopbouw
  • Voor 63-plussers: 80% werken, tegen 90% salaris en 100% pensioenopbouw

Regeling voor mantelzorg

In de cao wordt de volgende tekst opgenomen over mantelzorg: ‘In de cao zal de volgende tekst over mantelzorg worden opgenomen: ‘De werknemer die langdurig zorg verleent aan een ziek familielid, partner, vriend(in) of kennis, kan in overleg met de werkgever maatregelen treffen die mantelzorg mogelijk maken. Hiervoor wordt in eerste instantie gebruik gemaakt van het bestaande verlof. Het doel van het overleg is gericht op voorkoming van overbelasting of uitval door ziekte van de mantelzorger’.