‘Goede zaak dat rechter veiligheid medewerkers Chemelot zwaar weegt’

Hoge boetes op Limburgs chemiecomplex vanwege bedrijfsongelukken

‘Het is een goede zaak dat de rechter de veiligheid van medewerkers op het Limburgse industrieterrein Chemelot zwaar laat wegen.’ Dat zegt Ed Leunissen van CNV Vakmensen in reactie op de hoge boetes die de rechter 30 januari oplegde aan drie bedrijven op het Limburgse chemiecomplex vanwege meerdere veiligheidsincidenten.

De zwaarste boete is voor chemiebedrijf Sabic. Dat moet 10 miljoen euro betalen vanwege een aantal incidenten tussen 2015 en 2017 waarbij meerdere gewonden en zelfs een dode vielen. De rechter concludeerde dat het chemiebedrijf werknemers in gevaar had gebracht tijdens onderhoudswerkzaamheden en noemde Sabic nalatig als het gaat om veiligheid.
Ook de bedrijven AnQore en OCI Nitrogen moeten van de rechter een boete betalen (€ 360.000) vanwege veiligheidsincidenten. De rechter stelde verder dat Chemelot zelf als overkoepelende vergunninghouder niet medeverantwoordelijk voor de incidenten, in tegenstelling tot wat het OM had geëist. Het chemische industrieterrein hoeft dan ook geen boete te betalen.

Wake-up call

In reactie op het vonnis zegt CNV-bestuurder Ed Leunissen: ‘Er is al veel lering getrokken uit wat er is gebeurd. En bedrijven hebben al veel gedaan om de veiligheid te verbeteren. Maar het kan natuurlijk altijd beter. Deze uitspraak is een wake-up call. Want hoewel de incidenten geen direct verband houden met elkaar, is er wel een rode draad; namelijk dat de veiligheid van werknemers op Chemelot niet altijd gewaarborgd is. Ik vind het een goede zaak dat het OM daar oog voor had en dat de rechter daarin is meegegaan. Ik ga ervan uit dat alle chemiebedrijven op Chemelot nu nog extra stappen zetten om alle onnodige risico’s uit te sluiten. Iedereen heeft recht op een veilige werkplek en daar zijn werkgevers te allen tijde verantwoordelijk voor.’

Vonnis verkeerd opvatten

Hoewel Leunissen tevreden is met het vonnis, ziet hij ook dat bedrijven de uitspraak weleens verkeerd zouden kunnen opvatten. ‘Als ze zien dat de rechter er niet voor terugdeinst miljoenenboetes op te leggen, bestaat de kans dat ze zich gaan herbezinnen op hun vestiging hier’, zegt de CNV-bestuurder. ‘Hoe onterecht ook, maar als in andere landen de veiligheidsregels minder streng zijn en dus minder duur zijn, heb je kans dat ze gaan verhuizen. Dat zou een klap zijn voor de werkgelegenheid. Als CNV zullen we ze daarom blijven aanspreken op hun verantwoordelijkheid.’

Het Chemelot-complex in Sittard-Geleen telt zo’n zestig chemiebedrijven en is daarmee een van de grootste chemische industrieterreinen in Europa.