Eindelijk weer een nieuwe cao voor omroepmedewerkers

De werknemers bij de landelijke en publieke omroep hebben eindelijk weer een nieuwe cao. De handtekeningen zijn vandaag gezet, zegt onderhandelaar Peter Vlaming van CNV Vakmensen. “We hebben niet alle kwesties kunnen oplossen. Maar de patstelling is gelukkig doorbroken, en dat werd tijd. Na bijna twee jaar hebben de werknemers eindelijk weer een nieuwe cao.”
De nieuwe cao loopt tot 1 januari 2022. “Het goede nieuws is dat de lonen deze maand meteen omhoog gaan, met 3,6%”, zegt Vlaming. “Daarnaast krijgen werknemers deze maand ook een eenmalige compensatie voor die lange periode zonder loonsverhoging. Die nabetaling is afhankelijk van het aantal maanden dat ze dit jaar in dienst waren. In april 2021 gaan de lonen dan opnieuw omhoog, met 1,4%.”

Tijdelijke contracten

Voor de vele werknemers met een tijdelijk arbeidscontract zijn in deze cao nog geen afspraken gemaakt. “We wilden dat wel heel graag, er zijn op dit moment veel te veel mensen afhankelijk van onzekere tijdelijke contracten. Dat is geen gezonde situatie. Voor ons blijft dit onderwerp dan ook hoog op de agenda staan. We wachten ook met smart op nieuwe wetgeving hierover, op basis van de adviezen van de commissie-Borstlap. Dan kunnen we eindelijk een stap verder zetten naar meer vast en minder flex.”

Bodemtarief voor zzp’ers

In de cao zijn afspraken gemaakt over een bodem-uurtarief voor zzp’ers die voor de omroepen werken. Die bodem ligt op 150% van het bruto-uurloon van een vergelijkbare functie in de cao. Vlaming: “Dat is echt de bodem, het staat zzp’ers uiteraard vrij om een hoger tarief te bedingen.”

Pensioen

Om de pensioenregeling goed overeind te kunnen houden, zijn in de cao afspraken gemaakt over een aanpassing van het nabestaandenpensioen, in lijn met het nieuwe pensioenstelsel.