Coronacrisis leidt tot tienduizenden werklozen in detailhandel

Tienduizenden mensen in de detailhandel zullen hun baan kwijtraken door de coronacrisis. Dit voorspelt het CNV. Het CNV pleit voor een grootschalig omscholingsplan voor de verwachte werklozen in deze sector.
"De coronacrisis geeft veel noodlijdende winkels het laatste zetje richting faillissement. De coronaklap in deze sector is enorm. Door de verwachte faillissementen staan straks tienduizenden medewerkers op straat. Met weinig perspectief", stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter.    

Weinig scholing

56% van de winkelmedewerkers verwacht niet in een andere winkel aan de slag te kunnen na verlies van hun baan, blijkt uit een nieuwe CNV-enquête onder meer dan 600 winkelmedewerkers. 38% heeft niet de juiste vaardigheden om in een andere sector aan de slag te gaan en 66% is niet bekend met het scholingsbudget van de werkgever. 34% stelt dat de omzet en klandizie flink is teruggelopen door de coronacrisis.    

Kwetsbare positie

"Uit deze cijfers blijkt dat veel medewerkers nauwelijks scholing krijgen. Dat wreekt zich nu veel detailhandel aan de vooravond staat van veel ontslagen. De medewerkers zijn straks het kind van de rekening en staan met lege handen. Met zo weinig scholing bevinden zij zich in een uiterst kwetsbare positie", aldus Fortuin.   

Grootschalig opleidingsplan

Het CNV roept de overheid op om met een grootschalig scholingsplan voor de sector te komen. "Laat mensen omscholen naar een sector met tekorten, zoals de zorg. Hier is een overheidsinjectie voor nodig. Een opleiding tot verzorgende kost 3.000 euro. Voor 10.000 ontslagen medewerkers betekent dit dus een investering van 30 miljoen. Het mes snijdt echter aan twee kanten: perspectief voor mensen die hun baan verliezen in de detailhandel en het oplossen van tekorten in een andere sector."