Corona-besmettingen leggen kwetsbaarheid vleessector bloot

Bedrijven in de vleessector moeten de productie zo snel mogelijk afschalen en nu eerst prioriteit geven aan een veilige werkvloer, vindt CNV Vakmensen.
De vleessector draait grotendeels op arbeidsmigranten en flexwerkers, die vaak dichtbij elkaar wonen en groepsgewijs naar het werk gaan. “We hebben meerdere keren gewaarschuwd hoe kwetsbaar de sector is. Het verbaast ons totaal niet dat er nu opnieuw een corona-haard is. De sector moet de productie tijdelijk drastisch verlagen en nu eerst volop investeren in een veilige werkvloer”, reageert CNV-bestuurder Peter de Ridder op de corona-uitbraak bij VION in Groenlo. Bij omzetverlies zouden bedrijven volgens hem in dat geval een beroep moeten kunnen doen op financiële steun van de overheid, zodat de werkgelegenheid gewaarborgd blijft.

Veilig werken, sneller testen

CNV Vakmensen wil dat werknemers gegarandeerd op een veilige afstand van elkaar kunnen werken en ook veel sneller kunnen worden getest. “Inspectie SZW en de NVWA moeten hier nu bovenop zitten, zodat werknemers er zeker van kunnen zijn dat ze op een veilige manier hun werk kunnen doen.”