CNV-stakers Metaal en Techniek in Rotterdam solidair met Voedselbank

Aftrap landelijke 48-uursstaking ook in teken van anderen

CNV-leden uit de regio Rotterdam die donderdag 27 juni meedoen aan de landelijk 48-uursstaking, nemen niet alleen hun stakings-QR-code mee naar de inschrijflocatie bij De Kuip, maar ook allerlei producten voor de Voedselbank. ‘We willen laten zien dat we hier niet alleen voor onszelf staan, maar ook solidair zijn met Rotterdammers die het nog veel minder hebben en die moeite hebben om het hoofd boven water te houden’, zegt Kathelijne van der Voort, regionaal actieleider van CNV.

Datum: donderdag 27 juni
Tijd: Tussen 10.00 uur en 11.00 uur
Locatie: De Kuip Olympiazijde, Olympiaweg 54, Rotterdam
Programma: Hapje, drankje, prominente sprekers (namens CNV: Johann Honders, hoofdonderhandelaar cao Metaal en Techniek) en doorlopende inzameling voor de Voedselbank
(pers is welkom)

Acties worden opgeschroefd

Medewerkers in de Metaal en Techniek voeren al twee maanden (sinds de werkgevers een belabberd eindbod neerlegden) actie voor een betere cao. Tot nu toe tevergeefs. Daarom schroeven CNV en de andere bonden vanaf komende donderdag de acties op met een landelijke 48-uursstaking. Medewerkers kunnen zich daarvoor op een van zeven locaties in Nederland (waaronder Rotterdam) inschrijven als staker.

Pastasaus langer houdbaar dan eindbod

‘Voor de mensen die naar Rotterdam komen hebben we daar dus nog een speciale actie aan vastgeknoopt’, zegt Kathelijne van der Voort. ‘We hebben onze leden gevraagd lang houdbare producten zoals rijst, pastasaus en soep in blik mee te nemen voor de Voedselbank. Daarmee willen we laten zien dat we hier niet alleen voor onszelf staan, maar ook solidair zijn met Rotterdammers die het nog veel minder hebben. Bovendien geven we er een extra signaal mee af richting de werkgevers. Namelijk dat de houdbaarheidsdatum van hun eindbod allang verlopen is.’

Blij met de actie

CNV biedt de ingezamelde producten donderdag na afloop van de stakingsactie aan de Voedselbank aan. ‘Ik heb al gehoord dat de Voedselbank Rotterdam hier heel blij mee is’, zegt Van der Voort. ‘Er zijn in Rotterdam zo’n 6.300 gezinnen die ze wekelijks voorzien van een voedselpakket. Maar de armoede is waarschijnlijk nog veel groter dan we weten. Dus alle hulp is hard nodig.’

12,5% om bij te blijven

Het conflict in de Metaal en Techniek draait om een nieuwe cao. Medewerkers willen daarin 12,5% loonsverhoging voor komend jaar om de inflatie van de achterliggende jaren -waarvoor ze nog niet zijn gecompenseerd- te overbruggen. Werkgevers willen een cao van 2 jaar met maar 5% per jaar.
Ook andere ontwikkelingen om de sector aantrekkelijk te maken zien de werkgevers niet zitten. Zo sneuvelden CNV-voorstellen over vervroegd uittreden, betaald ouderschapsverlof en over vrij op 5 mei.

320.000 werknemers

De cao Metaal en Techniek geldt voor 320.000 werknemers in de metaal- en techniekbranche. Daaronder vallen onder andere installatiebedrijven, zonnepaneleninstallateurs, isolatiebedrijven metaalbewerkingsbedrijven, carrosseriebedrijven en goud- en zilversmeden. Vaak zijn dit relatief kleine ondernemingen met rond de 10 medewerkers. Daarnaast zijn er enkele grote landelijke bedrijven actief in de regio Rotterdam zoals Hoppenbrouwers, Croonwolter&dros, Spie en Equans.