Acties dreigen in meubelindustrie en interieurbouw

Een laatste uitweg biedt CNV Vakmensen nog aan de werkgevers in de meubelindustrie en de interieurbouw, verenigd in de Koninklijke CBM. “Maar bij uitblijven van een passende reactie voorzie ik acties”, zegt bestuurder Emiel Peper van CNV Vakmensen. De inzet van het conflict is een reële cao.
Volgens Peper heeft CNV Vakmensen alle begrip voor het feit dat het niet overal in de sector bruisend is verlopen in 2020. “Maar dan verlangen wij van de werkgevers oog voor de inzet van de werknemers om er juist in dit jaar alles aan te doen om toch het maximale rendement eruit te slepen. En dat komt niet tot uiting in het eindbod van de CBM met slechts 1,7% loonsverhoging in 18 maanden.”

CNV Vakmensen verlangt voor een cao met dezelfde looptijd twee loonverhogingen van in totaal 3%, een en ander in logische lijn met de algehele prijsstijging. Daarnaast wil de bond in januari een eenmalige uitkering van €200,= als compensatie voor de uitgebleven loonsverhoging in 2020. Ook wil CNV Vakmensen met de CBM een zware beroepenregeling uitwerken volgens de richtlijnen van het pensioenakkoord.

Ultimatum

Emiel Peper: “De ultimatieve brief die we de werkgeversorganisatie nu hebben gestuurd is echt de laatste kans er zonder acties uit te komen. Als de CBM niet vóór 1 januari in positieve zin heeft gereageerd dan is een ultimatum onvermijdelijk. Evenals de acties die daar weer uit voortkomen als ook dan de werkgevers hun werknemers wensen te negeren. De actiebereidheid onder de werknemers is fors. Ze willen waardering voor hun inzet. En terecht.”