Vervolg in verband met beëindigingen inzamelen huisvuil PreZero

In april van dit jaar hebben vakbonden CNV en FNV een verkennend gesprek gevoerd met PreZero over de aangekondigde beëindiging van de inzameling van huisvuil. We begrijpen dat de afgelopen maanden bij jullie, onze leden, zorgen zijn ontstaan over de toekomst van jullie werk. Ondanks dat er toen een goed gesprek is geweest, is er na vier maanden nog steeds veel onduidelijkheid. Dit leidt onvermijdelijk tot onnodige onzekerheid en stress.

Wij vragen duidelijkheid

Als vakbonden hebben wij herhaaldelijk benadrukt dat er snel duidelijkheid moet komen. Helaas moeten we constateren dat deze duidelijkheid nog steeds niet is geboden. Onzekerheid is nooit prettig, zeker niet wanneer het gaat om iets zo belangrijks als je baan en toekomst. Wij geloven dat een groot deel van deze onzekerheid weggenomen kan worden door concrete afspraken te maken over de rechten en plichten van de betrokken medewerkers. Dit zou ervoor zorgen dat iedereen weet waar hij of zij aan toe is en dat dezelfde rechten, plichten en kansen gelden, ongeacht wanneer de werkzaamheden daadwerkelijk worden beëindigd. Helaas zijn dergelijke afspraken tot op heden nog niet gemaakt. In plaats daarvan wordt er per vestiging uitvoering gegeven aan het besluit om de werkzaamheden te beëindigen, maar dit heeft nog niet geleid tot de duidelijkheid die wij en jullie verlangen. Wij begrijpen hoe frustrerend het is om in onzekerheid te verkeren, vooral als het om je werk gaat. Daarom adviseren wij jullie op om niet passief af te wachten.

Wat kun je doen?

  • Onderneem actie: Vraag juridisch advies over je rechten en plichten als je werk mogelijk komt te vervallen. Dit is geen overbodige luxe gezien de complexe regels die van toepassing zijn.
  • Informeer jezelf: Zorg dat je volledig op de hoogte bent van de afspraken tussen de directie en de OR. Vraag indien nodig om meer informatie en duidelijkheid bij beide partijen.
  • Laat je stem horen: Blijf in contact met je vakbond. Laat ons weten waar je tegenaan loopt en wat je nodig hebt om verder te kunnen. Wij staan achter jullie en zijn er om jullie te ondersteunen, maar jullie input is essentieel.

We willen jullie er nogmaals op wijzen dat het belangrijk is om in actie te komen. We respecteren de rol van de OR en hebben vertrouwen in het proces, maar jullie toekomst staat op het spel en jullie verdienen zekerheid. Samen kunnen we ervoor zorgen dat er concrete afspraken worden gemaakt die jullie beschermen en duidelijkheid bieden. Laat van je horen en maak gebruik van de middelen die de vakbond biedt om je rechten te waarborgen.

Namens de vakbonden

CNV
Edwin Meijer
bestuurder
T. 06 230 653 95
E. e.meijer@cnv.nl

FNV
Menno Janssen
bestuurder Transport & Logistiek
T. 06 381 715 13
E. menno.janssen@fnv.nl