Verkoop bedrijven Cement Bouw

Op 26 januari hebben CNV Vakmensen  en FNV overlegd met Cementbouw over de verkoop van 3 dochterbedrijven. Zoals eerder gemeld wil Cementbouw BV deze drie dochterbedrijven verkopen: Cementbouw Betonmortel BV, Cementbouw Recycling BV en Cementbouw Zand & Grind BV. Cementbouw wilde het liefst dat één partij deze 3 BV’s zou overnemen. Maar net als jullie zijn wij door Cementbouw geïnformeerd dat dit niet is gelukt en dat er meerdere kopers zijn. De kans is dus zeer waarschijnlijk dat bedrijfsonderdelen los van elkaar worden verkocht.  

Mogelijk meerdere kopers en gevolgen voor werknemers


Cementbouw laat weten -nu er dus niet één maar meerdere kopers zijn- dat het kán zijn dat niet voor alle werknemers een plek zal zijn bij één van de nieuwe kopers. Misschien wordt dus een aantal werknemers hierdoor boventallig. Hierover wil Cementbouw met de vakbonden een sociaal plan afspreken. Over welke functies en hoeveel werknemers we het hebben, is nu nog niet duidelijk.

Wet overgang onderneming


Als een bedrijf wordt overgenomen dan is er sprake van de wet overgang onderneming. In principe is het zo dat wanneer er sprake is van overgang onderneming, alle werknemers mee over zouden moeten gaan naar de nieuwe koper. Je behoudt dan je rechten, plichten en dus ook je arbeidsvoorwaarden. Het ingewikkelde in dit traject is natuurlijk wel dat er meerdere kopers zijn en dan is de vraag: wie gaat dan naar welke koper, en is dit wenselijk voor de werknemer? Wij zijn ons volop juridisch aan het oriënteren welke positie de individuele werknemer heeft bij recht van overgang van onderneming.

Wij willen meer duidelijkheid


Vanuit de vakbonden hebben we nog veel vragen. Omdat het over de verkoop van meerdere BV’s gaat, is onduidelijk welke werknemers bij welke BV’s terecht komen. Daarbij is voor ons ook de vraag wat er gebeurt met de onderdelen (BV’s) die nog wel blijven bestaan en vallen onder Cementbouw BV. Wij gaan onze vragen op een rij zetten en naar Cementbouw sturen. Zodra we antwoord hebben op onze vragen, dan wordt voor ons ook meer duidelijk of een sociaal plan op zijn plaats is. 

Uiteraard houden wij jullie op de hoogte van de ontwikkelingen. Mocht je naar aanleiding van deze brief nog vragen of opmerkingen hebben dan hoor ik het graag; schoom niet om deze te stellen.


Willem Timmer
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 20 29 57
E:  w.timmer@cnvvakmensen.nl