Van Kessel komt met eindbod voor nieuwe cao 2024

Mager. Dat was een veelgehoorde reactie op het eerder bereikte onderhandelingsresultaat voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) bij Gebr. Van Kessel. Van Kessel heeft daarom een aangepast voorstel gedaan. Stemmen leden niet in, dan moeten we verdere actie ondernemen. Stemmen leden in, dan is er nieuwe cao voor 2024.
Wat vakbonden nu voorleggen is een eindbod van Gebr. Van Kessel. Dit betekent dat de vakbonden geen akkoord hebben bereikt. De werkgever doet dan een eindbod. Dit leggen wij voor aan onze leden.

Het eindbod houdt samengevat het volgende in (het volledige eindbod vind je in de bijlage):
  • December 2023: eenmalig 200 euro netto (op basis van full-time)
  • Op 1 januari 2024: 4,5% loonsverhoging
  • Op 1 juli 2024: 2% loonsverhoging
  • De huidige seniorenregeling (57+ regeling) blijft bestaan
  • Vakvolwassenloon van 21 naar 18 jaar, dit betekent dat je volwassen loon begint als je 18 bent
  • Stagiairs krijgen een vergoeding van 550 euro per maand (zowel MBO als HBO)
  • De reiskostenvergoeding gaat omhoog naar 0,23 cent per kilometer
  • De leeftijdsdagen schuiven op van 50 jaar naar 55 jaar
In het eerste resultaat had Gebr. Van Kessel de invoering van het KWS-jaarurenmodel bepleit. Dat voorstel is nu geschrapt, want de invoering van het KWS-jaarurenmodel stuit op veel kritiek. Bovendien bleek dat in de cao Bouw & Infra de lonen meer lijken te stijgen dan verwacht. Ook dat zorgde er voor dat wij terughoudend waren over het eerste resultaat.

Met het eindbod dat nu voorligt - dus zonder invoering van het KWS-jaarurenmodel - wil Gebr. Van Kessel de vakbonden tegemoet komen. Of het voldoende is, dat is aan jullie. Op een aantal punten is vooruitgang geboekt, op andere punten zou het beter kunnen.

Hoe nu verder?

Beide vakbonden leggen dit eindbod ter stemming aan jullie voor. Stemmen tegen dit eindbod, dan is er geen cao. Het betekent dat leden gezamenlijk in actie moeten komen om tot een beter resultaat te komen. Met onderhandelingen komen we nu niet verder.

De vraag is dus niet alleen of je voor of tegen het eindbod bent, maar ook of je bereid bent om mee te denken en doen aan acties als er geen cao komt. Wij ondersteunen dit uiteraard. 

Breng via de link in de nieuwsbrief (zie mail) uiterlijk op 18 december 2023 om 17.00 uur je stem uit.

Herhaalde oproep: kaderlid gezocht

Onderhandelen voor een nieuwe cao is lastig zonder vertegenwoordiging van onze leden aan de onderhandelingstafel. We doen opnieuw een oproep aan onze leden bij Gebr. Van Kessel of iemand de komende tijd als ledenvertegenwoordiger (kaderlid) bij de onderhandelingen aanwezig wil zijn.

Je hoeft niet zelf te onderhandelen, maar je kunt, tijdens de voorgesprekken en de schorsingen met ons overleggen over het verloop. Daarnaast ben je als toehoorder aanwezig bij de cao-onderhandelingen en andere gesprekken met de werkgever. De tijd die je hier aan besteed word je vrijgesteld door Gebr. Van Kessel. We nodigen medewerkers die CNV-lid zijn - ook jongere medewerkers - uit om contact met ons op te nemen om ledenvertegenwoordiger te worden.

Met vriendelijke groet,

Erik Honkoop
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht

Downloads