Vakbondsnieuws voor beveiligers: zomerupdate 24

De vastgelopen cao onderhandelingen, de teruggave van vakantiedagen, de slepende rechtszaak tegen bedrijven die de cao ontwijken en de vraag: komen er acties in de beveiliging? Een korte update over de stand van zaken in de beveiliging.

Sinds de werkgevers in de particuliere beveiliging eind juli opnieuw van tafel wegliepen, liggen de onderhandelingen voor een nieuwe cao stil. De vraag is: wat nu. Door de vakantietijd waren de mogelijkheden om opnieuw bij elkaar te komen, of zaken te organiseren, klein.

Een kort overzicht van het cao-proces

Eind vorig jaar zijn de onderhandelingen om tot een nieuwe cao in de Particuliere Beveiliging te komen gestart. Een van de onderdelen om die gesprekken goed te laten lopen, was een bijeenkomst met tientallen beveiligers, planners en werkgevers, waarin uitgebreid over een aantal thema's voor de beveiliging is gesproken, zoals betere roosters, meer regie over je tijd, betere opleidingsmogelijkheden. Het doel van deze bijeenkomst was om niet alleen naar loon te kijken, maar om voor ook het vak beveiliger meer waardering te krijgen.

Uit deze themadag is een visiedocument gekomen. Daarin is afgesproken dat beveiligers samen met werkgevers voorstellen gaan uitwerken voor betere roosters, voorstellen voor betere opleiding en meer vakbekwaamheid en voorstellen voor veiliger en gezonder werk. Op een aantal van die thema's zijn de gesprekken gestart. Deze gesprekken staan voorlopig los van de cao. Ze moeten leiden tot voorstellen die we later kunnen voorleggen aan onze leden, om in de cao op te nemen.

Daarnaast zijn eind vorig jaar ook de cao-onderhandelingen gestart. De cao liep 24 maart dit jaar af, maar we zijn er niet uitgekomen. De gesprekken liepen uiteindelijk vast in juni en werden toen beëindigd door de werkgevers. Kort daarna werden de vakbonden opnieuw uitgenodigd, maar ook dat vervolggesprek liep op niets uit.

Wat nu? Acties?

Allereerst hebben vakbonden en werkgevers afgesproken om een onafhankelijk voorzitter aan te stellen om de cao-onderhandelingen en gesprekken tussen beveiligers en werkgevers over de andere onderwerpen te leiden. Deze voorzitter - Roland Kip - is in juli met zijn taak gestart. In augustus, twee weken na het beëindigen van de cao-onderhandelingen, heeft Roland Kip de vakbonden en werkgevers in klein comité nog een keer bij elkaar gebracht om te bespreken hoe we verder moeten. De verwachting is dat hij in september of begin oktober zal proberen de onderhandelingen verder los te trekken.

De vakbonden - en onze kaderleden - hebben onderling afgesproken om maximaal samen te werken. Ik ben positief over die samenwerking. Met mijn (nieuwe) FNV-collega Alejandro Perez heb ik onlangs ook uitgebreid de mogelijkheden verkend om de druk op werkgevers en opdrachtgevers te vergroten om tot een cao te komen. Ook veel leden komen met suggesties om toch te kijken of het mogelijk is acties te voeren.

Of we - bijvoorbeeld komende maanden - acties gaan komen, dat hangt helemaal af van jullie. Voor de cao van 2018 gaf de rechter beperkte mogelijkheden om te staken, maar die stakingen hebben wel direct tot een goed cao-resultaat geleid. Een actievorm die heel veel beveiligers noemen zijn stiptheidsacties. Na de zomervakantie - want nu zijn te veel mensen afwezig - zullen we uitgebreid de leden raadplegen over de volgende stappen.

Tweede vraag die veel gesteld wordt, is: moeten we doorgaan met de gesprekken met werkgevers over roosters, werktijden en de andere onderwerpen? Of moeten we ze stoppen tot er een cao komt? Onze leden in de roosterwerkgroep zijn voortvarend bezig. We denken op dit moment dat het beveiligers niet helpt als we die gesprekken stoppen.

Mijn advies is uiteraard, maak je collega's lid van de vakbond. Als we zover komen dat acties nodig zijn, dan werkt dat het best als we sterk staan.

Hoe zit het nu met die jarenlange rechtszaak?

en andere belangrijke zaak waar we nieuws in verwachten is: de dispensatie van de cao Veiligheidsdomein. Hoe zat dat ook alweer?

Een groep beveiligingsbedrijven heeft een eigen werkgeversorganisatie opgericht, de VVNL. Deze beveiligingsbedrijven willen niet gecontroleerd worden door de cao-handhavers die wij in de cao Particuliere Beveiliging hebben. Ook willen ze zich niet houden aan een aantal andere spelregels in de cao, zoals de inzet van flexkrachten of de spelregels bij contractwisseling.

Om onder de cao Particuliere Beveiliging uit te komen heeft VVNL een eigen cao afgesloten met de AVV (het Alternatief voor Vakbond). Met deze cao kunnen deze bedrijven met lagere tarieven en veel meer flexibele krachten concurreren met andere beveiligingsbedrijven. Bovendien hebben ze daardoor geen last van controles door het controle-orgaan van de cao Particuliere Beveiliging.

Vakbonden FNV en CNV vinden dit een slechte zaak. Maar ook de werkgevers van de Nederlandse Veiligheidsbranche vinden dit een slechte zaak. Om die reden zijn wij al vier jaar aan het procederen om een einde te maken aan deze cao. Een aantal rechtszaken in deze kwestie hebben de vakbonden en de Nederlandse Veiligheidsbranche al gewonnen.

De juridische procedure is uiteindelijk bij de Raad van State beland, dat is de hoogste rechter als het gaat om bestuurlijke besluiten. Wij verwachten dat de Raad van State in de tweede helft van augustus of de eerste helft van september uitspraak doet.

Is de uitspraak positief voor ons: dan is dat groot nieuws. Ook voor de cao-onderhandelingen. Het betekent namelijk dat we makkelijker cao-afspraken kunnen maken, omdat we niet bang hoeven te zijn dat VVNL-bedrijven veel goedkoper zijn. Kortom, nog even afwachten.

Krijg ik mijn 'afgepakte' vakantiedagen nog terug?

Een belangrijk twistpunt tussen werkgevers en vakbonden is het korten van vakantiedagen door veel bedrijven. We krijgen hier enorm veel vragen over en veel leden verzoeken ons om hier een rechtszaak over te starten. Het gaat om het volgende artikel (60, lid 7b) in de cao, waar CNV vanaf wil:

Heb je niet alle vakantiedagen in een jaar opgenomen? Dan bepaalt je werkgever de waarde van deze vakantiedagen aan het einde van het jaar. De waarde van deze vakantiedagen groeit niet mee met je loonontwikkeling. Dit betekent: stijgt je loon volgens artikel 37? Of krijg je een periodieke loonverhoging? Dan daalt het aantal vakantiedagen (in tijd) evenredig.

Wat betekent dit artikel in de praktijk? Een voorbeeld: op 31 december verdien je 15 euro per uur, je hebt 100 uren bovenwettelijk verlof over. De geldwaarde van je verlof is 100 uur van 15 euro, ofwel 1500 euro. Op 1 januari gaat je loon omhoog van 15 naar 17 euro per uur. De werkgever neemt dan de geldwaarde mee (1500 euro) naar het nieuwe jaar. Omdat je in het nieuwe jaar 17 euro per uur verdient, geeft die 1500 euro nu (1500 gedeeld door 17) nog maar 88,2 uren bovenwettelijk verlof. Je bent dus bijna 12 uur verlof kwijt.

Wij vinden dit een oneerlijke manier van rekenen en we denken dat het artikel in strijd is met de wet. Nog erger is dat bij een aantal bedrijven zelfs meer vakantiedagen zijn ingetrokken dan volgens artikel 60 mag. Bij de afgelopen cao-onderhandelingen hebben wij daarom gevraagd dit artikel te schrappen. Veel beveiligers krijgen immers geen toestemming van hun werkgever om die vakantiedagen tijdig op te nemen. Ook zien we dat wettelijke vakantiedagen worden gekort, en dat mag niet.

Tot nu toe hebben we geprobeerd om via de cao-tafel te zorgen dat beveiligers hun afgepakte vakantiedagen uit 2023 en 2022 terugkrijgen. Omdat werkgevers hier niet mee willen instemmen, ligt het voor de hand dat CNV via de juridische weg de verloren vakantierechten gaat claimen bij werkgevers. Ook hier komen we na de zomer op terug.

Zelfstandig ondernemer? Prima. Schijnzelfstandige? Niet prima.

In de Particuliere Beveiliging zien we dat steeds meer vacatures worden ingevuld door beveiligers die als zelfstandig ondernemer aan de slag gaan, maar in werkelijkheid dagloner of flexkracht zijn. Beveiligers ervaren dat als een probleem. Deze schijnzelfstandigen worden in feite ingezet als extra flexibele schil, soms ook via een constructie waarbij ze via een ander bedrijf worden verloond. Niet altijd is helder hoe deze constructie in elkaar zit en soms is ook niet helder of de bevoegdheden correct zijn.

De verwachting is dat de overheid vanaf 1 januari volgend jaar extra goed gaat controleren of zzp'ers daadwerkelijk zelfstandig ondernemer zijn. De verwachting is dat het aantal zzp'ers daardoor zal afnemen.

Met werkgevers delen we de mening dat de inzet van schijnzelfstandigen een groot probleem is. De oplossing die werkgevers aandragen - werken met nulurencontracten om meer flexibiliteit te krijgen - delen we niet. Beveiligingsbedrijven moeten er juist voor zorgen dat er meer structureel werk ontstaat, en niet nog meer flex. Ook dit onderwerp zullen we komende tijd in de cao-onderhandelingen bespreken.

Beveiliging op Schiphol

Voor onze beveiligers op Schiphol is het nu topdrukte vanwege de vakantietijd. Samen met collega Erik Maas werken we er aan om ook daar goede afspraken te maken nu de termijn voor de huidige beveiligingscontracten afloopt. De leden zijn hier afgelopen tijd uitgebreid over geïnformeerd, en veel leden nemen deel aan de sociale dialoog die daar is opgestart.

Tot slot

De komende drie weken - tot en met 15 september - ben ik met verlof en neemt mijn collega Erik Maas het vakbondswerk in de particuliere beveiling waar. Hij is bereikbaar via e.maas@cnvvakmensen.nl of via 06 - 5160 2145. 


Met vriendelijke groet, Erik Honkoop

Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen 
M.: 06 5132 0918
E.: e.honkoop@cnvvakmensen.nl


Eerder nieuws over de cao-onderhandelingen:

17 augustus 2023: Vakbondsnieuws voor beveiligers: zomerupdate
14 november 2023: Loon beveiliger gaat in januari 6,2 procent omhoog
23 januari 2024: We gaan beginnen! Voorstellen voor nieuwe cao voor beveiligers
10 april 2024: Cao-onderhandelingen Beveiliging: de derde ronde
14 mei 2024: Cao beveiligers: onderhandelingen zitten muurvast
17 juni 2024: Werkgevers willen niet verder praten over nieuwe cao
31 juli 2024: Werkgevers lopen opnieuw weg van cao-onderhandelingen